Alakylän koulu nurin valtuustossa

Kahteen kertaan tehty päätös Alakylän koulun rakentamisesta Lappeenrantaan kaatui taas. Harjoitusjäähalli sai remonttirahansa takaisin.

Timo Laitakari

Lappeenranta. Valtuusto äänesti Alakylän alakoulun rakentamisen nurin äänin 41-35.

Rakentamista vastustivat etenkin sosiaalidemokraatit ja kokoomuslaiset, mutta lähes kaikki ryhmät hajosivat äänestyksessä.

Rakentamista puolsivat pääosa keskustalaisia, myöläisiä ja vihreitä sekä kristillisdemokraatit.

Koulun rakentaminen tai rakentamatta jättäminen hallitsi Lappeenrannan valtuuston kokousta, jossa päätettiin maanantaina kaupungin ensi vuoden budjetista.

Iltapäivästä yönpuolelle jatkuneessa kokouksessa käytettiin pitkälti toista sataa puheenvuoro. Niistä suuri osa keskittyi juuri Alakylän koulun rakentamiseen.

Sisäilmaongelmien takia puretun Alakylän koulun rakentamisessa on soudettu ja huovattu jo kauan. Nyt kaupunginjohtaja esitti budjettivalmistelussa, ettei uutta koulua rakennettaisi, mutta kaupunginhallitus jyräsi Kimmo Jarvan tässä viikko sitten äänin 8-7.

Uuden koulun rakentamisesta Alakylään valtuusto on päättänyt jo kaksi kertaa, viimeksi vuosi sitten yksimielisesti.

Kaupunginhallitus löysi rahat Alakylän rakentamiseen muun muassa maanhankinnan ja harjoitusjäähallin määrärahoista.

Nyt valtuusto palautti määrärahat ennalleen, eli harjoitusjäähallikin sai remonttirahansa takaisin.

Alakylän koulua vastustettiin paitsi kaupungin yleisen taloustilanteen perusteella, myös siksi, että monella muulla alueella kaupungissa kouluasiat ovat vielä huonommin. Erityisesti Mäntylän koulu nousi tässä esille.

Alakylän koulun kaaduttua ainakin Katri Pulli (kesk.) ja Marja-Liisa Vesterinen esittivät rahan varaamista Mäntylän uuteen kouluun. Esitys ei menestynyt.

Alakylän koulun lisäksi valtuustossa puhuttiin paljon myös kasvatus- ja opetustoimelta vaadituista puolen miljoonan euron säästöistä, joita monet vastustivat.

Esimerkiksi Virpi Junttila (vihr.) esitti 300?000 euron lisämäärärahaa. Satu Virtala (sit.) taas esitti Pien-Saimaan puhdistamiseen varattuja rahoja pois budjetista ja niiden kohdentamista opetukseen.

Kumpikaan esitys ei pärjännyt äänestyksissä.

Kaupunginhallitus linjasi, että kasvatus- ja opetustoimen pitää saada puolen miljoonan säästö hallinnosta ja mediakeskuksesta. Valtuusto kuitenkin siirsi säästöjen kohdentamisen lautakunnan päätettäväksi.

Kokous päättyi kello 22.35 siihen, kun jo vuonna 1964 Lauritsalan valtuustoon valittu Teuvo Kinnunen (sd.) päätti valtuutetun uransa kiittämällä valtuuston puheenjohtajaa hyvin johdetusta kokouksesta.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari