Citycon pihtaa päätöstä

Citycon luopuu yli sadan miljoonan euron Ison-Kristiinan investoinnista, jos kaupunki alkaa vauhdittaa Leirin hankkeita. -?On selvää, että meiltä häviäisi toteuttamishalu, sanoo Cityconin Heikki Alén.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Vihreä valo Leirin kauppakeskukselle saisi Cityconin näyttämään punaista Lappeenrannan ydinkeskustan jättihankkeelleen. Tulisi äkkijarrutus aivan kalkkiviivoilla, koska Citycon lupailee Ison-Kristiinan laajentamisen rakentamispäätöksen puoleen tai toiseen vielä tänä vuonna. Cityconin investointi on kasvanut yli sataan miljoonaan ja uudet liiketilat tuplaantuneet.

-On ihan selvää, että meiltä häviää toteuttamishalut, jos Leiri tulee. Kilpailemme Leirin kanssa ihan samoilla vuokralaismarkkinoilla emmekä pysty tekemään millään yhtä edullisia tiloja. Leiriin satsaaminen rikkoo meidän mielestä ydinkeskustan aivan totaalisesti eikä meillä ole sitten kauheasti enää mielenkiintoa olla tässä mukana, lataa Cityconin hankekehityspäällikkö Heikki Alén.

Alén toteaa, että Leiri kuihduttaisi ydinkeskustan elinmahdollisuudet.

-Kaupunki pystyy päättämään, minne se kauppakeskuksiaan sijoittaa.

Valtaosa kokoomuksen valtuustoryhmästä Tuomas Telkkä ja Joonas Grönlund etujoukoissa tekivät valtuustoaloitteen, jossa vaaditaan Leirin Keskon ja SRV:n jättikauppakeskuksen edistämistä heti ensi vuoden alusta.

Kouvolan keskustan ulkopuolelle valmistunut valtava Veturi on Cityconille varoittava esimerkki. Citycon luopui omistuksistaan Kouvolan keskustassa, kun Veturi eteni.

-Jos kaupunki ryhtyy hajauttamaan keskustaa, me emme todella ole enää mukana. Investoimme kaupungeissa, joissa on selkeä näkemys kehittää keskustaa. Keskustainvestointi on meille kalliimpaa, mutta elinvoimaisessa keskustassa investoinnille voi saada pitkäaikaisen tuoton.

Ikean ja etenkin sen yhteyteen tulevan Ikanon erikoiskaupan valtavan keskittymän mahdollinen tulo Lappeenrannan Mustolaan mietityttää sekin.

-Ikean päätöstä on odotettu. Meillekin se on vaikea kysymys. Kuinka voimakas nimenomaan tuon Ikano-keskittymän vaikutus on? Ikea-päätöksen puuttuminen ei kuitenkaan ole este meidän päätöksenteolle keskustassa.

Alén tietää, että kaupungin pitäisi saada Cityconin päätös mieluiten lähiviikkoina, jotta teatterin valtionosuutta ei menetetä.

-Hiki hatussa viedään asioita eteenpäin. Teemme täysillä töitä, että päätös rakentamisesta tehtäisiin tänä vuonna. Aika tiukkaa se tekee.

Alén sanoo, että hankkeen laajeneminen on osasyy viivästymiseen. Lisäksi ydinkeskustaan ja maan alle rakentamista on hiottu entistä kustannustehokkaammaksi.

-Suunnitelmien parissa pyörii noin 20 ihmistä. Esisopimus urakasta on tehty Skanska talonrakennuksen kanssa, ja sekin virittelee organisaatiotaan. Rakentamien voi alkaa heti, kun päätös on tehty.

KUVATEKSTI

Citycon

Jos Citycon luopuu Ison-Kristiinan laajennuksesta, uhkaa myös sinne suunniteltu uusi teatteri jäädä rakentamatta. Havainnekuvassa näkymä kaupungintalon viereiseltä kävelysillalta suunniteltuun teatteriin ja kauppakeskukseen.

160 miljoonan kokonaisuus

Citycon hautoo nyt entistäkin isompaa kauppakeskusta.

Etenkin vanhan Ison-Kristiinan peruskorjaukseen on tullut rutkasti lisää liiketilatoiveita.

Cityconin oma investointi on kaikkiaan runsaat sata miljoona euroa.

Sen lisäksi tulee noin 20 miljoonan euron teatteri.

Kun vanhan Ison-Kristiinan nykyarvo, 37 miljoonaa, lisätään näihin uudisinvestointeihin, on kyseessä 160 miljoonan investointikokonaisuus.

Uuden liiketilan määrä on kaksinkertaistunut aiemmasta.

Rakennusoikeuden merkittävä lisäys vaatii vanhan kauppakeskuksen alueelle uuden kaavan.

Lähteet: Heikki Alén, Erkki Jouhki

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju