Eksoten ahdinko uhkaa palveluja

Kun kunnat eivät halua maksaa, Eksote karsii vaikka terveysasemia. Pentti Itkonen uumoilee palvelujen ehkä keskittyvän Lappeenrannan ja Imatran ympärille.

Anne Kotiharju

Velaksi elävä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri varautuu karsimaan palvelujaan. Edessä voi olla terveysasemien sulkemisia ja jopa palvelujen keskittäminen Lappeenrannan ja Imatran ympärille.

Kuilu Eksoten menojen ja kuntien maksamien tulojen välillä kasvaa jo niin suureksi, että tilintarkastajakin vaatii Eksoten hallitusta ja toimitusjohtajaa tilille.

Kuntajohtajien neuvottelukunta antaa Eksotelle kylmää kyytiä. Kunnat suostuvat menojen 3,5 prosentin nousuun, kun Eksoten mukaan pitäisi saada 5,9 prosentin korotus.

-Tämä on kuntien vahva viesti siitä, että tuottavuutta on parannettava. Lisäksi Eksoten toivotaan selvittävän, miten se tuottaa palvelut tuloillaan. Olisimme halunneet tällaisen selvityksen jo talousarvion valmistelua varten, selvittää neuvottelukunnan puheenjohtaja, Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva.

Kunnat siirtävät Eksoten huimasti kasvavan alijäämän kattamisen tähtäintä koko ajan eteenpäin. Jarvan mukaan alijäämät on saatava nykylinjauksen mukaan katettua neljän vuoden aikana.

-Valtuustokauden aikana päästään ylikunnalliseen toimintaan ja parempaan tuottavuuteen.

Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen pelkää, että Eksote joutuu luopumaan tietyn palveluvalikoiman tarjoamisesta kuntakohtaisten palvelusopimusten perusteella.

-Näkymä voisi olla keskittäminen Lappeenrantaan ja Imatralle, jos Eksoten esittämää pitkäjänteistä tuottavuusohjelmaa ei hyväksytä ratkaisuksi.

Itkosen mielestä on selvää, että tähän mennessä julkisuuteen kerrotut suunnitelmat palveluverkon kehittämisestä muuttuvat. On karsittava ja keskitettävä enemmän ja nopeammin.

Eksoten hallituksen lappeenrantalainen puheenjohtaja Ilpo Hakula (kok.) ihmettelee ”kuntajohtajien sokeutta ja vastuusta vetäytymistä”.

-Eksote toimii kilpailukyisesti ja kustannuksilla, jotka ovat alle maan keskitason. Ongelma on kuntien maksuhaluttomuus. Halutaan säilyttää lähipalvelut, mutta ei haluta maksaa niistä.

Hakulan mielestä jotkut tahot yrittävät rakentaa kahden kaupungin mallia maakuntaan.

-Iso voima ajaa tänne kahden kunnan mallia. Pelataan ihan muita pelejä kuin sitä, että järjestetään ihmisille lakisääteisiä palveluja.

Hakulan mielestä ennen näitä kaksinapaisia visioita pitää varmistaa, että Imatra saadaan mukaan Eksoteen vastaamaan asioista muiden rinnalle.

Hakulan mielestä Eksoten ei ole syytä tarttua paniikkiratkaisuihin, vaan viedä eteen päin tuottavuusohjelmaa. Lomautuksista ja vastaavista ei juuri olisi hyötyä.

KUVATEKSTI

Harri Teitto

Mallu-auto on Eksoten yksi ase kulujen kasvua vastaan ja lähipalvelujen puolesta.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju