Parkkitalo vie parkkikivut

Yli kymmenen miljoonaa euroa maksanut Etelä-Karjalan keskussairaalan pysäköintitalo otettiin käyttöön. Parkkitalosta pääsee katettua käytävää pitkin sairaalaan.

Heikki Sairanen

LAPPEENRANTA. Parkkipaikkapulaa poteva saa nyt ensiapua jo ennen polille ilmoittautumista. Etelä-Karjalan keskussairaalan pysäköintitalo otettiin käyttöön perjantaina. Parkkitalo valmistui keskussairaalan taakse Kahilanniementien varrelle.

Pysäköintitalossa ja sen lähiympäristössä on 820 autopaikkaa. Hallissa on noin 670 paikkaa ja katolla noin 140. Parkkitalon uskotaan vievän parkkikivut sairaala-alueella pitkälle tulevaisuuteen.

Kaikkiaan sairaalan alueella on noin 1?400 pysäköintipaikkaa.

-Nyt parkkipaikkoja pitäisi olla riittävästi, katsoo Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin Eksoten tekninen johtaja Juhani Ahokas.

PYSÄKÖINTITALON omistaa Eksoten tytäryhtiö Etelä-Karjalan Sairaalaparkki Oy. Yhtiö hallinnoi myös muita keskussairaalan alueella olevia pysäköintialueita.

Parkkitalon rakentaminen maksoi noin 10,5 miljoonaa euroa. Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen muistuttaa, ettei investointi rasita itse sairaalaan budjettia millään tavalla.

Pysäköintitalossa on sekä asiakkaiden lyhytaikaista pysäköintiä että henkilökunnan pysäköintiä. Pysäköintitalon autopaikat ovat maksullisia. Lyhytaikainen pysäköinti voidaan maksaa joko puhelimella, kortilla tai kolikoilla. Pysäköintitalon maksuautomaatit ovat samanlaisia kuin sairaalan pihalla jo käytössä olevat automaatit.

HENKILÖKUNNALTA lämmityspaikka maksaa 30 euroa kuukaudessa ja kylmäpaikka 15 euroa. Piha-alueella lämmityspaikka maksaa kuukaudessa 40 euroa.

Pysäköintituloilla on tarkoitus kattaa talon rakentamiskustannukset.

Ahokas ja Itkonen pitävät pysäköintimaksuja käypinä. Heidän mukaansa muihin vastaaviin parkkitaloihin verrattuna keskussairaalan parkkitalossa ollaan keskiarvon alapuolella.

Pysäköintipaikat ovat käyneet hyvin kaupaksi.

-Henkilökunnalle on myyty talosta jo 500 paikkaa, Ahokas sanoo.

Pysäköinti on ilmaista marraskuun loppuun asti.

PARKKITALOSTA pääsee katettua käytävää pitkin sairaalaan.

Käytävän lattia saa loppusilauksen ensi keväänä. Myös nykyinen pääsisäänkäynti on käytössä, mutta sen käyttö todennäköisesti vähenee, kun suurin osa liikenteestä siirtyy Kahilanniementielle.

Keskussairaalan väliaikaisparkkipaikoista poistuu Imatrantien kolmio. Sitä purettiin jo perjantaina. Veteraanipuiston pysäköintialue on yhä käytössä.

KUVATEKSTI

Heli Blåfield

Uudessa keskussairaalan pysäköintitalossa on yli 800 parkkiruutua.

Sairaalaparkki

Maksullinen pysäköinti, avoinna 24 tuntia.

Kaksi ensimmäistä tuntia 1 euro tunnilta.

Seuraavat tunnit 50 senttiä.

Vuorokausimaksu 8 euroa, seuraavat vuorokaudet 4 euroa/vrk.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen