Tulossa tuhansia työpaikkoja

Olli Vormisto kotiutuu vilkkaaseen Etelä-Karjalaan. Eekoon toimitusjohtaja visioi hotelli Lappeen, Ison-Kristiinan ja Gallerian yhdistämistä.

Harri Manskinen

LAPPEENRANTA. Olli Vormisto istuu Etelä-Karjalan Osuuskaupan toimitusjohtajan pöydän takana paitahihasillaan. Kiireinen päivä ei ole maakunnan kaupan uuden mahtimiehen mukaan tarjonnut minuutinkaan taukoa. Ja vielä päivän päätteeksi toimittaja rymistelee sisään. Hymy ei silti hyydy.

Päivä kuvaa hyvin sitä puolen vuoden aikaa, jonka Vormisto on ehtinyt työskennellä Eekoon toimitusjohtajana.

-Ylipäänsä täällä on ollut hyvin vilkasta verrattuna vaikkapa Hämeeseen. Täällä tapahtuu koko ajan ihan eri tavalla ja sykkeellä.

-Kaupan alan kehitysnäkymät ovat vahvat. Venäläiset tuovat virettä, Ikea tulee, Lappeenrannan keskustan kehittäminen lähtee liikkeelle ja tilastot ennustavat mieletöntä kasvua.

Vormisto tuli Eekoon ruoriin Osuuskauppa Hämeenmaasta.

Raja ja idän turistivirrat ovat olleet Etelä-Karjalassa taloustaantuman puskurina moneen muuhun maakuntaan nähden. Erityisesti kaupan ja palveluiden alalle on syntynyt uusia työpaikkoja. Lisää on tulossa ja paljon.

-Lähivuosina alalle syntyy 1?000-2?000 uutta työpaikkaa. Ja jos kaikki ennusteet toteutuvat, niitä tulee vieläkin enemmän.

Eekoo ei ole tyytynyt sivusta seuraajaksi maakunnan kehittämisessä. Siitä Vormisto pitää kiinni jatkossakin.

-Lappeenrannassa kaupallisella puolella iso kysymys on, kehitetäänkö keskustaa vai suuria kauppapaikkoja ydinkeskustan ulkopuolella. Ensisijaisesti pitäisi varmistaa, että keskustassa voidaan toimia. Se pitää turvata.

Vormisto visioi Lappeenrannan keskustaan uutta vetovoimaa Ison-Kristiinan ja Gallerian ympäristöön. Hän haluaa avata keskustelun kahden kauppakeskuksen yhdistämisestä kiinteästi toisiinsa. Taustalla on myös hotelli Lappeen tulevaisuus. Rakennusoikeutta on ylöspäin, mutta se on kallista puuhaa.

-Jos Gallerian ja Ison-Kristiinan yhdistäisi, siitä syntyisi laajennusmahdollisuus myös hotellille. Jos Isosta-Kristiinasta voisi kävellä Lappeen läpi Galleriaan ja päinvastoin, kauppakeskukset ja hotelli näyttäytyisivät asiakkaille yhtenä kokonaisuutena. Lappeen kahvilat ja ravintolat voisivat olla kauppakäytävän varrella.

-Mikäli Ison-Kristiinan laajennukset toteutuvat, ydinkeskustaan syntyisi yhdistämällä noin 60?000 neliön kauppakeskus ja uusiutuva Lappee. Se loisi todellista vetovoimaa keskustaan.

Kaava ei nykyisellään yhdistymistä mahdollista. Vormisto on valmis istumaan pöytään kaavoittajan kanssa, jos Gallerian ja Ison-Kristiinan omistajat ovat halukkaita.

Osuuskaupat ovat viimeisen vuosikymmenen aikana vahvistaneet asemaansa maakunnissa. Valta-asema ei ole kaikkia miellyttänyt, ja Eekoo on muiden osuuskauppojen lailla törmännyt myös kritiikkiin.

Vormisto puolustaa maakunnallisia osuuskauppoja ja pitää arvostelua osin kohtuuttomana -?Kauppapaikkojen jaossa kysymys on siitä, kuka on halukas investoimaan. Pitää olla riskinottokykyä ja rahaa. Risteyksissä on aina neljä kulmaa. Jos yhteen tulee ABC-asema, niin kolme kulmaa jää vielä vapaaksi.

-Joskus meitä moititaan siitä, että paikallisia tuotteita on vaikea saada myyntiin. Jos tuottajat voivat toimittaa meille säännöllisesti tuotteitaan, kyllä me niitä otamme tarjolle. Mutta vähemmän niitä on tarjolla, kuin annetaan ymmärtää.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Olli Vormistolla on takanaan puoli vuotta Etelä-Karjalassa. Eekoon toimitusjohtaja uskoo, että kaupan alalle syntyy lähivuosina tuhansia uusia työpaikkoja.

Olli Vormisto

Ikä: 45

Koulutus: KTM

Perhe: Vaimo ja kaksi tytärtä.

Harrastukset: Juoksu ja hiihto.

Vety: Yllättävän makuinen ja ihan uusi juttu minulle. Sopii silloin tällöin, mutta ei lounaaksi.

SaiPa: Olen viisi peliä Kisapuistossa nähnyt. Sitä on ilo katsoa, kun kiekko kulkee ja menee aina omaan lapaan.

Lappeenranta: Kesä jäi positiivisena mieleen. Satama-alue on niin vilkas, että tuntuu kuin etelässä olisi.

Kirjoittaja:
Harri Manskinen