Rahapula vaarantaa Eksoten palvelut

Eksote elää ensi vuonnakin velaksi. Eksoten valtuusto vaatii kuntia maksamaan lisää, jotta alijäämäkierre saadaan poikki.

Anne Kotiharju

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri tarjoaa palvelut pahassa talouspaineessa ensi vuonna. Valtuusto hyväksyi keskiviikkona talousarvion, joka on valmiiksi lähes 17 miljoonaa euroa alijäämäinen. Kunnat antavat Eksotelle vähemmän rahaa, mitä se katsoo tarvitsevansa säällisten palvelujen tarjoamiseen.

Valtuusto vaatii, että neuvotteluja jäsenkuntien kanssa on jatkettava, jotta kuntien maksuosuudet riittäisivät edes käyttötalousmenoihin. Lisäksi kuntien olisi tehtävä heinäkuuhun mennessä suunnitelma siitä, miten ne maksavat Eksotelle kertyneet kuntien vastuulla olevat velat.

-Valtuustolla on todella vakava huoli alijäämä- ja velkaantumiskehityksestä. Se on saatava poikki. Eksote ei pyydä lisää rahaa, koska palvelut ovat kalliita, vaan koska talous on saatava tasapainoon, sanoo valtuuston puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterinen (sd.) Lappeenrannasta.

Alijäämää Eksotella on ensi vuoden lopussa 38,6 miljoonaa euroa. Tällä menolla alijäämä kasvaisi 86 miljoonaan vuoden 2015 loppuun mennessä.

Velka yli tuplaantui tänä vuonna 28 miljoonaan euroon ja kasvaa ensi vuonna 51 miljoonaan.

Eksoten hallitus oli varoittanut, että kuntien antamilla talouden reunaehdoilla Eksote ei voi taata kuntalaisille lakisääteisiä terveyden- ja sosiaalihuollon palveluita.

Pienillä kunnilla on ollut valmiutta maksaa Eksoten toivoma 5,9 prosentin korotus, mutta Lappeenranta-vetoisesti kunnat päättivät kasvuprosentiksi kolme.

Talousarviossa Eksoten menot kasvavat nyt 3,3 prosenttia. Valtuustossa sitoutumattomien ryhmän Tero Valkeapää esitti talousarvion palauttamista saman tien kunnille, jotta kunnat sitoutuvat 5,9 prosentin kasvuosuuteen. Valkeapään esitystä kannattivat vain Satu Virtala ja Arja Ylä-Outinen, joten talousarviokäsittelyä jatkettiin.

Vesterisen mielestä kuntien asenne, myös Lappeenrannan, on kääntymässä lisärahan antamiseen. Jotkut kunnat ovat jo varautuneet siihen budjeteissaan.

-Eksote on velvollinen järjestämään nämä tärkeimmät peruspalvelut ja kunnat ovat velvollisia ne maksamaan.

Tuottavuusohjelma etenee. Muun muassa vanhusten laitoshoitoa puretaan valtuuston hyväksymän ohjelman mukaan. Muutos parantaa tuottavuutta vuoteen 2020 mennessä 12 miljoonaa euroa.

Eksoten hallitus pisti äsken kohua herättäneet palveluverkkosuunnitelmat jäihin. Eksote odottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä sosiaali-ja terveysministeriön selvityksien sekä kuntajohtajien tilaaman selvityksen antia. Sitä alkaa tulla helmikuussa.

-Uskon, että selvitykset antavat uutta viisautta ja auttavat meitä ratkaisemaan näitä ongelmia. Ei kaikki viisaus ole Eksotella itsellään.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju