Stam1na ehdolla vuoden yhtyeeksi

Emma-yleisöäänestyksessä Stam1na kisaa parhaan yhtyeen tittelistä ja Kotiteollisuus vuoden musiikkivideosta. Anna Eriksson boikotoi Emma-instituutiota.

Antti Eerola

Sari Pullinen

HELSINKI. 16-vuotias lemiläinen Stam1na on Emma-ehdokkaana vuoden metallialbumi- ja vuoden yhtye -kategorioissa. Lisäksi yleisö voi äänestää sitä vuoden yhtye -kilvassa. Stam1nan viides pitkäsoitto on nimeltään Nocebo. Ennestään yhtyeellä on kolme Emma-palkintoa.

Yleisö pääsee äänestämään myös vuoden musiikkivideota. Ehdokkaiden joukossa on Kotiteollisuus Kone-videollaan.

Mokoma puolestaan kilpailee Emmoista albuminkansi- ja metallialbumi-kategorioissa. 180 astetta -albumiin ovat tehneet kannen Tero Salonen ja Teemu Leinonen.

Vuoden naissolistiksi Emma-ehdokkuuden saanutta Anna Erikssonia ei näkynyt ehdokkaiden julkistamistilaisuudessa. Eriksson on parhaillaan Portugalissa. Eriksson sanoo puhelimitse STT:lle, että Emma-instituutiossa tuottajat palkitsevat itse itseään.

— Emma-tuomaristolle lyödään ehdokaslistat eteen. Vasta sitten tuomarit pääsevät vaikuttamaan siihen, ketkä ovat lopulliset ehdokkaat ja kuka voittaja, Eriksson puhisee.

— Vain kaupallisella menestyksellä on Emmoissa arvoa. Sillä ei tunnu olevan väliä, mikä on musiikillisesti ja taiteellisesti parasta.

Erikssonin mielestä koko Emma-instituutio on mätä edistäessään ”suomalaisen musiikkikulttuurin rappiota”.

Palkitut ovat hänen mielestään tuottajan löytöjä tai onnistuneella markkinointistrategialla menestykseen yltäneitä.

Anna Eriksson on puolitoista vuosikymmentä kestäneen uransa aikana voittanut kaksi Emma-patsasta.

Emma-instituutiota ylläpitävän Musiikkituottajien apulaisjohtaja Tommi Kyyrä pitää Erikssonin mielipiteitä kummallisina.

— Ilman esikarsintaa tuomariston tehtävä olisi mahdoton. Tuomaristo saa 15—20 nimeä, joista he valitsevat. Tuomaristo koostuu henkilöistä, esimerkiksi toimittajista ja kauppiaista, jotka työkseen seuraavat musiikkikentän tapahtumia ja ovat alan asiantuntijoita.

— Kaupallinen menestys ei ole Emmoissa ainoa kriteeri. Olla tietyssä sarjassa vuoden myydyin ei takuulla tarkoita sitä, että Emma tulee varmasti. Tästä on olemassa vuosien varrelta vaikka kuinka paljon esimerkkejä.

Kyyrä sanoo, ettei myöskään ymmärrä Erikssonin näkemystä siitä, että palkitun täytyy aina olla jonkun tuottajan luomus.

— Kuka voi tosissaan väittää, että vaikkapa Anna Puu on tuottajan luomus, kyllä Anna Puu on nimenomaan artistin luomus.

— Ja onhan näitä vaikka kuinka paljon.

Otetaan nyt esimerkiksi tämän vuoden Emma-ehdokkaat Cheek, Jukka Poika ja Samuli Putro. Eivätköhän hekin ole taiteilijoita, jotka menevät kyllä ihan omillaan. ES—STT

KUVATEKSTI

Teemu Leinonen

Lehtikuva/Mikko Stig

Stam1na kulkee suosion huipulla. Emma-ehdokkuuksia tuli kaksi, ja yhtye on mukana myös yleisöäänestyksessä.

Anna Puu (vas. ylh.) keräsi neljä ja Robin (oik. ylh.) viisi Emma-ehdokkuutta. Samuli Putro (vas. alh.) on ehdolla Vuoden miessolisti -Emman saajaksi. Mokoma (oik. alh.) tavoittelee Emmoja albuminkannellaan sekä metallialbumi-kategoriassa.

Tärkeimpien sarjojen Emma-ehdokkaita

Vuoden albumi: Anna Puu — Antaudun, Nightwish — Imaginaerum, Robin — Koodi, Cheek — Sokka irti, Jukka Poika — Yhdestä puusta

Vuoden yhtye: Apulanta, Elonkerjuu, Nightwish, PMMP, Stam1na, Tuure Kilpeläinen & Kaihon karavaani

Vuoden miessolisti: Cheek, Jesse Kaikuranta, Jukka Poika, Samuli Putro, Stig

Vuoden naissolisti: Anna Eriksson, Anna Puu, Johanna Kurkela, Laura Närhi, Paula Koivuniemi

Eniten Emma-ehdokkuuksia keräsivät Robin ja Jesse Kaikuranta, kumpikin viisi kappaletta. Cheek, Nightwish ja Anna Puu pääsivät neljään ehdokkuuteen

Suurin osa Emma-sarjoista edustaa populaarimusiikkia. Niiden lisäksi 1. maaliskuuta jaetaan muun muassa Vuoden jazz-albumin Emma, parhaan etnoalbumin Emma ja klassisen musiikin Emma

Kirjoittaja:
Antti Eerola, Sari Pullinen