Tanssii kohta tähtien kanssa

Lappeenrannan balettikoulu ottaa ensi askeleitaan. Ensimmäinen tuotanto tuo huipputanssijoita Pietarista.

Petteri Värtö

Lappeenranta. Sotilaita, hiiriä ja enkeleitä liitelee lattialla Lauritsalan Luukkaantori 3:n tiloissa. Lappeenrannan balettikoulu ottaa samalla ensiaskeleitaan. Balettikoulu on yhdistyspohjainen. Sitä pitää Finnbalet Lappeenranta, joka on perustettu tänä syksynä. Yhdistys nojaa vankasti vanhempien talkoohenkeen.

— Oppilaita on 30, joista suurin osa 7—10-vuotiaita. Heidän taitotasonsa vaihtelee, 5-vuotiaan lapsensa myötä mukana oleva Svetlana Haverinen sanoo.

Koulu aloitti toimintansa UK Areenan voimistelusalista, mutta on siirtynyt sittemmin Luukkaantorille. Tanssiharjoituksia on tavallisesti kaksi kertaa viikossa.

— Kuukausimaksu kahdesta viikkokerrasta on 90 euroa. Maksu on laskettu siten, että saamme vuokran ja sähkön maksettua. Tukijoita meillä ei vielä ole.

Tanssituntien opettajat tulevat Pietarista. Haverisen mukaan koulu tekee yhteistyötä pietarilaisen balettiyrityksen kanssa, ja opettajat työskentelevät palkatta.

— Otamme asian ja askeleen kerrallaan. Tarkoitus on rakentaa monipuolista tanssikoulua, joka opettaa klassisen baletin ohella myös muita tanssin lajeja.

Esittävien tanssien ohella koulun tunneilla on mahdollisuus osallistua pelkkiin venyttelyihin. Tanssijoiden ohella toimintaan osallistuu myös taitoluistelijoita.

Tossut ovat silti olleet klassisessa käytössä viime aikoina. Koulun oppilaat ovat harjoitelleet Pjotr Tshaikovskin Pähkinäsärkijää useita kertoja viikossa.

Balettikoulun pienet oppilaat avustavat Mariinski- ja Mihailovski-teatterin tanssijoita klassikkobaletissa Lappeenrannan kaupunginteatterin Jukola-salissa.

— Yritämme herättää innostusta. Lapsilla on ainutlaatuinen mahdollisuus osallistua samaan näytökseen kuuluisien tanssijoiden kanssa, Haverinen iloitsee.

Hänen mukaansa baletin solistina tanssii Mariinski-teatterin huippunimi Anton Korsakov. Muut baletin tanssijat tulevat Mihailovskin teatterista Pietarista.

— Lapset tanssivat koreografiassa ensimmäisen osan juhlassa, toisessa osassa enkeleinä, hiirinä ja sotilaina ja kolmannen osan erikoisissa tansseissa.

Pähkinänsärkijä on Lappeenrannan balettikoulun ensimmäinen projekti. Svetlana Haverisen mukaan koulun tavoitteena on jatkaa yhteistyötä venäläisten kulttuuri-instituutioiden kanssa. Seuraavaa projektia on hahmoteltu jo keväälle, ja tarkoituksena on mahdollisesti yrittää sovittaa siihen mukaan oopperaa.

Klassinen balettinäytös on otettu hyvin vastaan Lappeenrannassa. Pähkinänsärkijään lippuja myyvän kaupan mukaan Jukola-salista on myyty yli puolet.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö