Vielä 1,8 miljoonaa puuttuu

Kannas-keskuksen kansalaiskeräyksen tuotot ovat vasta reilut satatuhatta euroa. Heikki Järvenpää uskoo yhä kahden miljoonan euron tavoitteen saavuttamiseen.

Timo Laitakari

Lappeenranta. Kannas-keskuksen rahoittaminen kansalaiskeräyksellä on ollut hidasta. Poliisihallitukselle jätettyjen tilitysten mukaan syyskuun 21. päivään mennessä rahaa on saatu kokoon 112 487 euroa.

Rahaa on saatu kerättyä 149 000 euroa, mutta pottia pienentävät 36 000 euron keräyskulut.

Kokonaisuudessaan lahjoitusrahaa on kertynyt 186 000 euroa. Maanpuolustuksen tukisäätiö lahjoitti hankkeeseen 50 000 euroa jo ennen kuin varsinaiset keräykset alkoivat. Lisäksi kansalaiskeräys on syyskuun jälkeen tuottanut nettona 24 000 euroa, kertoo keräystä järjestävän Tali-Ihantalan perintö ry:n sihteeri Krista Huovila.

Keskuksen keskeinen puuhamies, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heikki Järvenpää (kok.) vakuuttaa, että rahan lisäksi on saatu satojen tuhansien eurojen verran lupauksia rahoituksesta.

Järvenpää myös uskoo kahden miljoonan euron keräystavoitteen joskus täyttyvän. Hänen mukaansa syksyn hiljaiselon jälkeen keräämisessä on jälleen aktivoiduttu.

Lappeenrannan Linnoitukseen suunnitellun Kannas-keskuksen alkuperäinen kustannusarvio oli kuusi miljoonaa euroa. Tästä keräysvarojen osuuden piti olla kaksi miljoonaa euroa.

Hankkeen pitkittyessä myös suunnitelmat ovat supistuneet. Syinä ovat kustannustason nousu ja rahankeräyksen hitaus. Jo syksyllä keskusta valmisteleva toimikunta linjasi, että uudisrakennuksesta luovutaan ja käyttöön otetaan ensivaiheessa vain Linnoituksen 1A-makasiini.

Tilat supistuvat 1 300 neliöstä noin 500:aan. Järvenpää vakuuttaa, että kaikki keskeiset toiminnot saadaan silti mukaan, lukuun ottamatta Ratsuväkimuseota, joka jatkaa vanhalla paikallaan.

Järvenpää arvelee, ettei Kannas-keskukseen koskaan tehdä mitään uudisrakennusta. Jos tilaa tarvitaan lisää, sitä voidaan saada esimerkiksi 1A:n viereisestä makasiinista.

Järvenpää arvioi, että keskuksen ensimmäisen vaiheen budjetti saadaan painettua alas suunnitellusta kuudesta miljoonasta. Tarkempi kustannusarvio selviää, kunhan keskuksen tilojen ja sisällön suunnittelu saadaan tehtyä. Järvenpää mielestä ne pitäisi saada käyntiin pikimmiten jo alkuvuodesta.

Sitä ennen pitää kuitenkin odottaa opetus- ja kulttuuriministeriön maksatuspäätöstä hankkeelle jo myönnetystä kahden miljoonan euron avustuksesta. Järvenpää uskoo, että se tulee alkuvuodesta.

Järvenpään usko tuntuu kovin toiveikkaalta.

Opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuriasiainneuvos Päivi Salonen sanoo, ettei ministeriö tee maksatuspäätöstä ennen kaupungin lopullista sitoutumista hankkeen toteut tamiseen.

Kaupungin päätöksenteossa hankkeen toteuttaminen taas on sidottu yksityisen rahankeräyksen onnistumiseen: tavoitteesta ollaan jäljessä 1,8 miljoonaa.

KUVATEKSTI

Marleena Liikkanen

Kannas-keskuksen paikaksi on katsottu nykyinen 1A-makasiini Lappeenrannan Linnoituksessa. Rakennuksen seinät ja katto on rempattu kuntoon, mutta tilassa on vielä maalattia.

Kuluja noin miljoona

Kannas-keskuksen valmisteluun on kulunut rahaa melko tarkkaan miljoona euroa.

Tästä noin 700 000 euroa on mennyt Linnoituksen 1A-makasiinin kunnostukseen.

Kuluja ovat aiheuttaneet myös keskukseen suunnitellun uudisrakennuksen arkkitehtikilpailu, sisällön suunnittelu ja liiketoimintasuunnitelma. Nämä on rahoitettu pääosin EU:n hankerahoilla.

Lisäksi epäsuoria kuluja on syntynyt virkamiesten kuluneena työaikana.

Kannas-keskus pompsahti julkisuuteen 2004 silloisen pääministerin Paavo Lipposen (sd.) ideana. Aluksi puhuttiin Tali-Ihantala-keskuksesta.

Nyt nimi on sotahistoriakeskus Kannas. Sen tavoite on kertoa talvi- ja jatkosodan taisteluista sekä elämästä kotirintamalla.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari