Kaakkoisrajan asema vahvistuu

Rajavartiolaitoksen säästöohjelma ei kurita Kaakkois-Suomen raja-asemia. Nykytaso pystytään säilyttämään, mutta tulevaisuuden haasteisiin on vaikea vastata.

Kaisa Juntunen

KAAKKOIS-SUOMEN raja-asemien merkitys korostuu tulevaisuudessa. Suomen maarajojen valvonta vähenee Lapissa, Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa, kun rajavalvonta keskittyy kaakkoon ja Suomenlahdelle.

Valtio vaatii Rajavartiolaitosta säästämään, ja rajavalvonnan karsiminen on osa 28 miljoonan euron säästöohjelmaa. Henkilöstömenoja vähentämällä on tarkoitus saada kasaan noin 19 miljoonaa euroa.

Kaakkois-Suomen raja-asemilla voidaan huokaista helpotuksesta. Säästöohjelman vuoksi kenenkään työpaikka ei ole uhattuna.

— Me voimme rekrytoida uusia rajavartioita eläkkeelle siirtyvien tilalle. Tämän lisäksi pohjoisesta suunnitellaan siirrettäväksi henkilöstöä määräajaksi, kertoo apulaiskomentaja Jarkko Alén.

Myös muualla päin Suomea työskentelevät rajavartijat saavat varautua lyhytaikaisiin Kaakkois-Suomen komennuksiin.

— Pystymme pitämään rajanylitysliikenteen turvallisuuden ja sujuvuuden nykytasolla. Rajaliikenteen kasvuun emme kykene enää vastaamaan, Alén sanoo.

Kaikkiaan Rajavartiolaitos vähentää 300 henkilötyövuotta vuoteen 2017 mennessä. Sisäasiainministeriön mukaan säästöt eivät johda irtisanomisiin tai lomautuksiin. Säästöjen vuoksi väkeä vähennetään rajavartioinnista yhtä paljon kuin puolustusvoimista ja enemmän kuin poliisista.

ITÄRAJAN henkilöliikenteen arvioidaan lähes kaksinkertaistuvan vuoteen 2017 mennessä. Pääosa kasvusta kohdistuu Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoille.

— Kaikki rajamiehet ymmärtävät rajanylityspaikkojen merkityksen. Rajaliikenne tuo Suomelle tuloja. Turvallisuus ja liikenteen sujuvuus pitäisi vaan pystyä säilyttämään, ja siihen tarvitsemme lisävoimavaroja, Alén sanoo.

Kaakkois-Suomen rajavartiosto tarvitsee rajatarkastusten hoitamiseen 100 henkilöä lisää viiden vuoden sisällä. Sen lisäksi on korvattava 50 eläkkeelle jäävän rajavartiomiehen työpanos.

Sen lisäksi, että rajalle tarvitaan lisää väkeä hommiin, liikenneväyliä ja infrastruktuuria pitää uudistaa. Imatran, Nuijamaan ja Vaalimaan rajanylityspaikkoja ryhdytäänkin pian laajentamaan.

Tämä vaatii euroja. Rajanylityspaikkojen pysyviin lisämenoihin tarvitaan 1,2 miljoonaa euroa ja kertaluonteisiin investointeihin 2,5 miljoonaa euroa.

Raja-asemilla toivotaan, että maamme hallitukselta löytyy ymmärrystä Kaakon paineille.

— Kasvuun pitäisi varautua ajoissa, Alén sanoo.

SÄÄSTÖT vaikuttavat myös raja- ja merivartiokoulun toimintaan. Jatkossa koulun yksiköt toimivat Imatralla ja Porkkalassa. Espoon koulu lakkautetaan.

Rajakouluun otetaan oppilaita sen verran, kun työpaikkoja on luvassa. Oppilasmääriä pitäisi lisätä, että pystyttäisiin vastaamaan Kaakkois-Suomen tulevaan tarpeeseen.

Merellä rajavalvonta vähenee Pohjanlahdella ja merivartioasemia siirretään edullisempiin tiloihin.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Kaakkois-Suomen raja-asemilta ei väki vähene, mutta viiden vuoden sisällä rajatarkastuksiin tarvittaisiinkin 100 henkilöä lisää.

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen