Aleksanteri ponnistaa perinteestä

Lappeenrannan keskustassa avaa taas uusi kahvila. Sisutus on vintagea, leivoksissa näkyy retro, kahvin kanssa saa avecin.

Lappeenranta. Konditoria Aleksanteri avaa torstaina Lappeenrannan Valtakadulla. Uusi yrittäjä aikoo pärjätä muun muassa monipuolisilla konditoriaherkuilla ja tavallista pidemmillä aukioloajoilla.

– Uskon, että käsintehtyjä, hyvistä raaka-aineista valmistettuja tuotteita ja aitoja makuja arvostetaan. Perinteet ovat nyt nousussa, sanoo Sinikka Ikävalko, yksi kahvilan kolmesta yrittäjästä.

Ajatuksena on pitää kahvila auki vähän pidempään kuin Lappeenrannassa on yleensä tapana. Arkisin ovet ovat auki kahdeksaan, lauantaina vielä pidempään.

Toinen yrittäjä, Leena Vainikka muistuttaa, että aukiolo riippuu lopulta siitä, mitä asiakkaat toivovat.

Paikan luulisi vetävän ainakin elokuvissa kävijöitä ja teatteriyleisöä. Ikkunoista näkyy suoraan Kino Aulan oville, eikä teatterillekaan ole kuin kivenheitto.

Muuten yrittäjät eivät tavoittele asiakkaikseen mitään rajattua kohderyhmää.

– Iltapäivällä tänne voi tulla vaikka shoppailun jälkeen kahville, Ikävalko sanoo.

Sisustusta Vainikka kuvaa vintageksi: iso osa kalusteista on hankittu käytettyinä. Yrittäjät intoilevat löytäneensä esimerkiksi vanhoja hyväkuntoisia pankin asiakastuoleja 1960-luvulta.

Ikävalko lupaa leivosvitriineihinkin vanhoja klassikoita, joita ei enää kauheasti kahviloissa näe: sans rival -kakkua, Budapest-leivoksia, marskin hattuja, bebéjä.

Aleksanterista saa kahville myös kyytipoikaa, tai kahvin voi jopa korvata kuohuviinillä: paikassa on A-oikeudet.

Tilat ovat vanhassa pankin konttorissa, jossa viimeksi toimi morsiuspukuliike. Tiloihin piti tehdä perusteellinen remontti. Vanhastaan katutason liiketilaan ei edes tullut vettä. Nyt takahuoneessa on moderni keittiö, isot kylmiöt ja uusi tehokas uuni.

Niin kuin nimestäkin voi arvata, kahvilalla on yhteys kauppatorilla olevaan kahvila Aleksandraan. Sinikka Ikävalko on omistajana Aleksandrassa, ja hän jatkaa edelleen myös sen pyörittämistä, vaikka käytännön työt siellä jäävät jatkossa enemmän muiden hoidettavaksi.

Ikävalko kertoo, että Aleksanterin perustaminen on pyörinyt hänen mielessään jo vuosia. Asia tuli ajankohtaiseksi, kun tarjolle tuli sopiva liiketila ja löytyi sopivat liikekumppanit.

Leena Vainikka on tehnyt pitkän uran ravintola-alalla ensin Lappeen yökerhossa ja viime vuosina Savitaipaleen ABC:n ravintolapäällikkönä.

Kolmantena osakkaana yrityksessä on Vainikan tytär, juuri kokiksi valmistuva Sonja Kiiski. Yrittäjäkolmikon lisäksi kahvila työllistää aluksi kaksi muutakin henkilöä.

Kuvateksti

Kai Skyttä

Sinikka Ikävalkolla ja Leena Vainikalla on tiukka rutistus edessä. Aleksanteri pitää saada avajaiskuntoon torstaiksi. Konditoria panostaa makeisiin herkkuihin, ja vitriineistä löytyy vaikkapa itsetehtyä suklaata. Myös aleksanterinleivos on tietysti valikoimissa.

Kilpailu kiristyy

Lappeenrannan keskustassa on aloittanut lyhyessä ajassa monta uutta kahvilaa.

Turkkilainen kahvila Caffe Violet aloitti Vilhunkulmassa viime kesänä. Joulun alla kauppakeskus Weerassa aloitti italialainen kahvila-ravintola Con Amore.

Kesämäen Leipomo avasi joulukuussa Kauppakadulla Gallerian kupeessa myymälä-kahvilan.

Raatimiehenkadulle perustettiin joulukuussa Café Anne-Marie.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari