Imatraa viedään Eksoteen

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri saa kehuja sote-selvityshenkilöiltä. Eksote tulisi vielä paremmaksi, jos Imatra olisi mukana.

Anne Kotiharju

Kehu nyt sitä Eksotea! Se on oikealla tiellä, mutta olisi vielä parempi, jos Imatra olisi siinä mukana. Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistuksen kolme selvityshenkilöä kävi keskiviikkona ylistämässä Eksoten aloittamaa kehitystyötä sekä patistamassa Imatraa siihen mukaan.

Eksoteen kuuluvat kunnat ja Eksote ilmoittivat selvityshenkilöille haluavansa jatkaa valitulla tiellä. Imatrakaan ei kaipaa muutosta vaan se ilmoitti haluavansa edelleen järjestää itse sosiaali- ja terveyspalvelunsa. Imatra saa Eksotelta vain erikoissairaanhoidon ja kehitysvammahuollon palvelut.

Kysymys Imatran kannalta kuuluukin: onko pakko jos ei taho?

-Jos palvelurakenneuudistuksen lainsäädäntö jää väljäksi, Imatra tuskin liittyy mihinkään, arvioi selvityshenkilö johtava ylilääkäri Kati Myllymäki Kouvolan terveyskeskuksesta.

Isomman palvelualueen keskelle jäävät Suomessa myös muun muassa Varkaus, Savonlinna, Pieksämäki ja Raasepori.

-Linjausta tämäntyyppisistä kunnista pähkäiltäneen valtakunnallisesti, uumoilee johtaja Riitta Särkelä Suomen sosiaali- ja terveys ry:stä.

Selvityshenkilöt jättävät ehdotuksensa maaliskuun alussa.

-Naaraavatko poliitikot sen kölin ali, saa nähdä, miettii Myllymäki.

Sote-uudistuksen yksi kriteeri laajan perustason palvelujen tuottamiselle on vähintään 50?000?-?100 000 asukkaan väestöpohja. Imatralla on runsaat 28 000 asukasta.

-Imatra ei täytä kriteeriä, vaikka Ruokolahti ja Rautjärvikin liittyisivät siihen. Jos näistä kolmesta tulisi uusi kunta, kaksi muutakin kai eroaisi Eksotesta. Se hajottaisi hyvät käytännöt. Ja Parikkala jäisi yksin sinne nurkkaan, sanoo Myllymäki.

20 000 asukkaan kunta voi tuottaa joitain peruspalveluja itse, mutta kunnan on kuuluttava kuitenkin isompaan sote-alueeseen.

Ratkaisuissa on Riitta Särkelän mukaan joko korostettava kuntien itsehallintoa tai palveluja.

-Halutaanko varjella kuntia vai yhdenvertaista palvelujen saatavuutta?

Selvittäjät nostavat Eksoten edelläkävijäksi.

-Kehitystyö on vasta alussa. Nyt pitäisi olla malttia ja viedä Eksotea pitkäjänteisesti eteenpäin. Jos joku vielä irtaantuu, se romuttaisi koko mallin, sanoo Särkelä.

-Eksotessa on iso väestöpohja, siinä on mukana sekä sosiaali- ja terveydenhuolto että perus- ja erikoissairaanhoito. Järjestämisvastuu on Eksotella, ei pienillä kunnilla. Juuri kuten pitääkin.

Kuka järjestää sosiaali- ja terveyspalvelut?

Etelä-Karjalan alueen selvityshenkilöinä toimivat toimitusjohtaja Aki Lindén Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä, johtava ylilääkäri Kati Myllymäki Kouvolan terveyskeskuksesta ja johtaja Riitta Särkelä Suomen sosiaali- ja terveys ry:stä.

Etelä-Karjala kuuluu Helsingin yliopistollisen keskussairaalan erityisvastuualueeseen.

Selvitysryhmä jättää ehdotuksensa palvelurakenteeksi maaliskuun 1. päivä Kunnat ottavat ehdotukseen kantaa keväällä.

Hallituksen esitys järjestämislaiksi tulee eduskuntaan keväällä 2014 Laki astuu voimaan vuonna 2015.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju