Museo harkitsee palvelumaksuja

Tietopalvelupyynnöt ovat lisääntyneet. Palvelumaksut toisivat vähän lisätuloja. Alan käytännöt vaihtelevat.

Museotoimi valmistautuu sille tehdyistä tietopalvelupyynnöistä laskuttamiseen Lappeenrannassa. Toimiala on aloittanut palvelupyyntöjen tilastoinnin, jotta se saisi selville, kuinka paljon tietopalvelupyynnöt vievät työaikaa. Taustalla on kiinteiden kulujen jatkuva kasvu, mikä vie yhä enemmän toimialan vuosibudjetista.

— Ukaasia lisätuloista ei ole. Jos lisärahaa tarvitaan, se voisi olla jotain tällaista, tai sitten pitää sulkea jotain, museotoimenjohtaja Päivi Partanen sanoo.

Kiinteiden kulujen osuus museotoimen budjetista oli 69 prosenttia vuonna 2002. Vuonna 2011 osuus oli jo 87 prosenttia. Muutosvalmiutta on aistittavissa.

— Tekninen toimi ja muut toimialat laskuttavat meitä palveluistaan. Mekin voisimme yhtä hyvin alkaa laskuttaa nykyisin ilmaiseksi tarjoamistamme palveluista.

Partasen mukaan tietopalvelun mahdollisen maksullisuuden ohella siihen käytetyn ajan selvittäminen on yksi tapa perustella museon olemassaolon merkitys.

— Olen alkanut ajatella, että jos joku palvelumme on ilmaista ja joku maksullista, niin oven voisi pitää auki ilmaiseksi ja laskuttaa sen sijaan erityispalveluista.

Etelä-Karjalan museon rakennustutkija antoi 60 kaava- ja suojelulausuntoa viime vuonna. Se kuuluu tutkijan toimenkuvaan ja vie vähintään puolet työajasta.

Rakennustutkijan lausuntojen ja kuvapyyntöjen lisäksi Lappeenrannan museotoimi sai noin 200 erilaista palvelupyyntöä viime vuonna.

Partasen mukaan pyyntöjen selvittämiseen kului kuusi henkilötyöviikkoa. Toistaiseksi vain kuvapyynnöistä laskutetaan. Lähtöhinta on 17 euroa per kuva.

— Kuvatilaus teettää paljon työtä. Kuvan etsiminen arkistosta, sen digitointi ja lähetys vievät monen henkilön työaikaa. Silti maksullisuutta vastustetaan.

Tietopalvelun maksujen käyttöönotolle museotoimessa ei ole esteitä. Museot ovat kunnallisia laitoksia, ja maksut perustuvat omiin määräyksiin ja sääntöihin.

— Museoilla ei ole yhtenäistä valtakunnallista käytäntöä maksuista, jokainen voi päättää itse hinnoittelusta, Museoviraston pääjohtaja Juhani Kostet kertoo.

Museoala on käymistilassa palvelumaksuista, tiedon ilmaisuudesta ja tulojen hankinnasta.

Museoliitossa on tekeillä suositus käytäntöjen yhtenäistämisestä.

Museoalalla on perinteisesti laskutettu kulttuurihistoriallisista esinelainoista. Taidepuolella on ollut hiljainen sopimus, että taidelainoista ei laskuteta.

Käytäntö on muuttumassa. Esimerkiksi Wäinö Aaltosen museo Turussa on alkanut hinnoitella lainattavia taulujaan, minkä seurauksena sen taidelainat ovat vähentyneet tuntuvasti. Kun muut seuraavat esimerkkiä, taideteokset pysynevät varastoissa.

Faktalaatikko:

Tietopalvelupyyntö

Tietopalvelupyyntöjen jaottelu: suppea (aikaa menee alle 30 minuuttia), keskilaaja (30 minuuttia—2 tuntia) ja laaja (yli 2 tuntia).

Laajat ja suppeat pyynnöt työllistivät Lappeenrannan museotoimea saman verran viime vuonna. Pyyntöjä tuli kaikkiaan noin 200.

Palvelupyyntöjen kirjo on laaja. Niitä pyytävät tavalliset ihmiset, tutkijat ja viranomaiset. Venäjältä kysellään Viipuria koskevia tietoja.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö