Kiljunen ei tunge ministeriksi

Lappeenrantalaisen kansanedustajan ministerinpestistä tuli ainakin yhden päivän mittainen puheenaihe. Kiljunen ei pyri peruspalvelu- ministeriksi, mutta on tarvittaessa valmis tehtävää harkitsemaan.

Kansanedustaja Anneli Kiljunen kiistää keskustelleensa SDP:n puheenjohtajan Jutta Urpilaisen kanssa siirtymisestään hallituksen peruspalveluministeriksi Maria Guzenina-Richardsonin (sd.) tilalle.

-Puheenjohtaja ei ole kysynyt minun kantaani asiaan. Olen sanonut hänelle tukevani Guzenina-Richardsonin jatkoa hänen työssään.

Lappeenrantalaisen Kiljusen mahdollinen ministeriys nousi tiistaina valtakunnan otsikoihin, kun Ylen Etelä-Karjalan radio uutisoi asiasta aamulla.

Radion mukaan Kiljunen oli kertonut keskustelleensa asiasta Urpilaisen kanssa ja luvanneensa ottaa peruspalveluministerin tehtävän vastaan, jos ministereitä kierrätetään.

Radio uutisoi Kiljusen kertoneen, että puolueen puheenjohtaja on kysynyt häneltä kiinnostusta ministeriksi.

Kiljunen sanoo Etelä-Saimaalle, ettei hän ole Ylen haastattelussa puhunut lainkaan ministerintehtävistä. Hän arvelee, että väärinkäsitys olisi syntynyt ennen varsinaista haastattelua käydyissä epävirallisissa keskusteluissa.

Kiljunen kiistää niissäkään sanoneensa, että häntä olisi tehtävään kysytty.

Anneli Kiljunen kertoo, että SDP:n mahdollinen ministerinkierrätys on suosittu puheenaihe vaalipiirissä ja eduskunnassa. Niin tavalliset ihmiset, toimittajat kuin kollegatkin kyselevät häneltä asiasta jatkuvasti.

Etelä-Saimaalle Kiljunen sanoo, ettei hän pyri peruspalveluministeriksi, vaan tukee nykyistä. Sen hän myöntää, että harkitsisi toki vakavasti, jos tehtävä olisi ajankohtainen.

Kiljunen kertoo myös viestittäneensä tiistaina peruspalveluministeri Guzenina-Richardsonille, että tukee tätä ministerin tehtävissä.

SDP:n ministerien vaihdoksista on puhuttu koko hallituskausi. Puolueen puheenjohtaja Jutta Urpilainen kertoi jo hallituskauden alussa, että osaa ministereistä on tarkoitus kierrättää vaalikauden puolivälissä.

Aiemmin Urpilainen on kertonut mahdollisen ministerikierrätyksen olevan ajankohtainen tulevana keväänä.

Tiistaina iltapäivällä Urpilainen sanoi Ylelle, ettei aio tiedustella kenenkään ministeriaikeita eikä toiveita. Hän sanoi myös, ettei ole tiedustellut Kiljusen valmiuksia ministeriksi.

Muodollisesti mahdollisesta kierrätyksestä päättää SDP:ssä puoluehallitus. Käytännössä asia on hyvin pitkälti puheenjohtaja Urpilaisen käsissä.

Kuvateksti

Lehtikuva / Kimmo Mäntylä

Jutta Urpilainen ja Anneli Kiljunen joutuivat tiistaina selittelemään SDP:n ministerinkierrätys- kuvioita. Kuva on eduskunnasta maaliskuulta 2012.

Kolmas kausi

menossa

Anneli Kiljunen, 55

Kolmannen kauden kansanedustaja Lappeenrannasta Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Siviiliviraltaan Lappeenrannan johtava sosiaalityöntekijä

Koulutus: Sosiaalihuoltaja (Tampereen yliopisto) Kaupunginvaltuutettu 1989-

Kirjoittaja:
Timo Laitakari