Mäntylän koulu siirtymässä parakkeihin

Parakkikouluun olisi mahdollista siirtyä ensi syksynä

LAPPEENRANTA. Koulunkäynti Mäntylässä jatkuu todennäköisesti parakeissa. Sekä tekninen lautakunta että opetus- ja kasvatuslautakunta ovat päätymässä ensi viikolla parakkiratkaisuun.

Suunnitelman mukaan parakit korvaisivat nykyisen sisäilmaongelmista kärsivän koulurakennuksen ensi elokuusta alkaen. Sitä ennen Mäntylän koululaiset muuttavat evakkoon Kimpisen kouluun.

Mäntylän parakkien rakentamiseen tarvitaan 192 000 euroa, ja käyttökustannukset ovat 140 000 euroa vuodessa. Parakissa ei ole teknisen työn tiloja, vaan lähimmät ovat Kesämäen koulussa. Nykyinen liikuntasali jäisi toistaiseksi käyttöön.

Uuden Mäntylän koulun rakentamistarve selvitetään tänä vuonna palveluverkkotarkastelun yhteydessä.

Parakkikoulun vaihtoehtona on esitetty koululaisille väistötiloja Armilan U-talossa. Kahden lukuvuoden kustannukset olisivat molemmissa vaihtoehdoissa suurin piirtein samat eli noin 500 000 euroa. Siitä eteenpäin parakkikoulun kustannukset olisivat noin 160 000 euroa vuodessa, ja koulun liittäminen Kesämäen kouluun maksaisi 20 000 euroa vuodessa.

Uuden koulun rakentaminen Mäntylään maksaisi noin neljä miljoonaa euroa, ja vuotuiset ylläpitokustannukset olisivat noin 90 000 euroa.

Noin puolet Mäntylän koulun nykyisistä oppilaista asuu alle kolmen kilometrin päässä Kesämäen koulusta ja noin puolella matka on 3—5 kilometriä. Kuljetusten hinnaksi on arvioitu noin 20 000 euroa lukuvuodessa.

Lappeenrannan kaupunginhallitus tekee parakkikoulun pystyttämiseen tarvittavasta määrärahasta esityksen valtuustolle, joka lopullisesti päättää asiasta.

Vesa Laitinen

Kuvateksti

Inka Nordlund

Mäntylän parakkikoulun perustamiskustannukset ovat noin 190 000 euroa. Yksi vaihtoehto olisi siirtää osa Alakylästä vapautuvista parakeista Mäntylään.

Mäntylän koulun ongelmat

Mäntylän koulu on ns. parakkikoulu, joka on rakennettu kahdessa vaiheessa vuosina 1972 ja 1974.

Sisäilmasta johtuva sairastelu koulussa tuli julki viime vuoden keväänä.

Korjauksista huolimatta koululaisten ja opettajien oireilu jatkui.

Peruskorjauksen tai laajojen korjaustöiden tekeminen ei ole tarkoituksenmukaista.

Mäntylän koulussa on 96 oppilasta ja 9 työntekijää.

Sisäilman vuoksi on oireillut parikymmentä ihmistä.

Kirjoittaja:
Helena Rissanen