Matkatalo saattaa säilyä

Eekoo myy suojeltavaksi kaavaillun Matkatalon rakennusliike Jatkeelle. Jatke suunnittelee Valta- ja Kauppakadun kulmaan isoa kokonaisuutta.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan City-korttelissa Tapanaisen talon vastakkaiseenkin kulmaan kaavaillaan suuria. Rakennusliike Jatke sai lisää pelivaraa Valta- ja Kauppakadun kulman suunnitelmilleen, kun se ostaa Matkatalon.

Jatke ja Etelä-Karjalan Eekoo-kiinteistöt solmivat yhteistoimintasopimuksen Matkatalosta. Jatke oli jo aiemmin linjannut, että kulman Koulutalo puretaan ja paikalle rakennetaan uusi isompi.

-Sopimus on iso askel toteutusta kohti, kunhan kaupungin kanssa löytyy yhteinen näkemys. Nyt Jatke kehittää kokonaisuutta eli Koulutaloa ja Matkataloa yhdessä, selvittää Jatkeen aluejohtaja Jari Salonen.

Matkatalo on merkitty suojelurakennukseksi tähänastisissa City-korttelin suunnitelmissa.

-Käymme kaikki vaihtoehdot läpi. Tutkitaan Museoviraston kanssa, onko jotain suojelun arvoista. Löytyykö vaikka kompromissi, että säilytetään jotain mutta pystytään tekemään myös uutta. Uskon, että yhteinen sävel löytyy. Haussa on kaikkia mahdollisimman hyvin palveleva kokonaisuus Salonen tarkentaa, että sellainen vaihtoehto, jossa Matkatalo jää nykyiselleen ilman lisärakentamista, ei heidän kannaltaan toimi.

Korttelin vastakkaisen kulman, Tapanaisen talon tontin kaavaehdotuksessa on korkeimmillaan kuusi-seitsemän kerrosta. Salonen ei vielä paljasta, paljonko rakennusoikeutta on haussa valmisteilla olevassa kaavamuutoshakemuksessa. Kaava valmistunee tänä vuonna.

Näillä näkymin Jatke rakentaa liike-asuintalon, jossa liiketilaa on enemmän kuin pelkästään ensimmäisessä kerroksessa.

-Mitään ajolähtöä ei ole eli vuokralaiset voivat jatkaa nykyisellään ihan rauhassa toistaiseksi.

City-parkki voisi Salosen mielestä kasvaa Kauppakadulle asti. Sisäänajo olisi Kirkkokadulta, mutta halli pitenisi. Lisäpaikkoja on toivottu.

Jatke rakentaa City-korttelissa ensimmäisenä Koulukadun varren tontille. Siellä rakentaminen alkanee syksyllä.

Eekoon toimitusjohtaja Olli Vormisto sanoo, ettei Eekoo halunnut jäädä jarruksi kortteliin.

-Annoimme Jatkeelle avaimet suunnitella aluetta laajemmin. Tuo keskeinen palanen oli hyvä saada yksiin käsiin.

Eekoo voi olla kiinnostunut myöhemmin paikalle tulevista liiketiloista. Lähistöllä Sokos siirtyy Isoon-Kristiinaan ja Sokoksen paikalle Tassoksen viereen tulee ravintoloita.

Rakennustutkija Miikka Kurri Etelä-Karjalan museosta selvittää, että Matkatalon suojelu ratkeaa kaavoituksen yhteydessä. Periaatteessa suojelu voi käsittää kaiken sisätiloja myöten tai rajoittua julkisivuun tai vaatia palauttamista johonkin ajankohtaan.

-Ytimenä on 30-luvun linja-autoasema, joka jäsentää aukiota ja joka sopii kirkon mittakaavaan.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Rakennusliike Jatke suunnittelee nyt Matkatalon (etualalla) ja Koulutalon (takana) uutta kokonaisuutta. Yksi vaihtoehto on yhdistää vanhaa ja uutta.

Matkatalo

Matkatalo rakennettiin linja-autoasemaksi vuonna 1932. Taloa korotettiin vuonna 1949.

Linja-autoasema siirtyi vuonna 1969 Kauppakadulle.

Etelä-Karjalan osuuskauppa osti rakennuksen kaupungilta vuonna 2003.

Talon funkkistyyli peittyi vuonna 1985 rakennetun terassin alle.

City-korttelin suunnitelmissa talo on merkitty suojeltavaksi rakennukseksi.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju