Pitkään hautunutta aikuisrockia

Pronssinen Pokaali palaa taas lavalle ja levylle.

Lappeenranta. Tomi Sivenius kyyristyy pöydän ääreen ravintola Old Cockin tanssiklubilla Lappeenrannassa. Pronssisen Pokaalin laulaja-kitaristi arvioi yhtyeen tulevaa keikkalavaa.

Katto on matalalla. Pitkällä miehellä on siinä varmasti tekemistä, samoin bändillä, jolla on hurja livemaine.

— Pitää tehdä matala pyramidi, Sivenius sanoo tyynesti.

Tomi Siveniuksen levollisuus on aikuistumista, mutta myös tyytyväisyyttä. Pronssisen Pokaalin uusi levy tulee ulos 13 vuoden tauon jälkeen.

— Tauko ei ole ollut ihan niin pitkä. Levyä on tehty omassa tahdissa ja rauhallisesti. Ensimmäinen biisi on äänitetty jo vuonna 2007, Sivenius laskeskelee.

Bändillä ei ollut voimassa olevaa levytyssopimusta. Albumin 11 biisiä on äänitetty kavereitten omissa studioissa eri puolilla Suomea. Pitkällä kypsytyksellä.

Pronssinen Pokaali on raskaan lappeenrantalaisrockin kantayhtye. Sen riveissä ovat kitaraa särkeneet ja rumpua lyöneet kotiteollisuudet ja mokomatkin.

Siveniuksen ohella bändissä musisoivat nyt rumpali Janne Hynynen, kitaristi Janne Kupiainen, kosketinsoittaja Jyri Riikonen ja basisti Pasi Vuorela.

— Janne oli kuunnellut bändin vanhoja levyjä, innostui materiaalista, soitti ja kysyi uusista biiseistä. Tuntui, että voisihan niitä äänittää, Sivenius kertaa.

Tiukka keikkatahti ja yleisväsymys olivat heittäneet bändin telakalle. Sivenius ajatteli, että musiikinteko oli tässä. Levyt jäivät ostamatta, keikat kuuntelematta.

— Oma kiinnostukseni katosi toista soololevyä tehdessä. Porukka ympärillä oli hyvää, samoin syntynyt materiaali. Silti tuntui, ettei saa mitään aikaan.

Sivenius puhuu rennosti tauon jälkeisestä hyvästä olosta. Sanat biiseihin hän löysi itse, sävelet niihin syntyivät yhdessä Hynysen ja Riikosen kanssa.

— Biisien kivijalkana on lappeenrantalaistyylinen raskas rock, kun muuta ei haluta soittaa, mutta monipuolisuutta ne tavoittelevat yksiulotteisuuden sijaan.

Pronssisen Pokaalin musiikkityyli on nettilähteiden mukaan muuttunut hevirockista vaihtoehtorockiin. Sivenius kertoo sen sijaan yhtyeen aikuistumisesta.

— Ennen keikoilla tärkeintä oli hauskanpito, nyt hauskinta on soittaminen. Ei voi puhua vakavoitumisesta, mutta yhteensoittamisesta on tullut tärkeämpää.

Sitä pääsevät päivätyöläiset vapaallaan sovittamaan. Varsinaista kiertuetta bändillä ei ole, mutta pyramidin rakentamisia on buukattu jo syyskuuhun saakka.

Pronssisen Pokaalin neljäs albumi Vastatuulensoutajat ilmestyy 1. maaliskuuta. Pitkäsoittoa on myynnissä jo bändin levynjulkaisukeikalla ravintola Old Cockissa perjantaina 22. helmikuuta.

Pronssinen Pokaali

Vuodesta 1995 toiminut lappeenrantalainen rockbändi.

Alunperin Jouni Hynysen, Jyri Riikosen ja Tomi Siveniuksen projekti, joka toteutti Hynysen ja Siveniuksen pöytälaatikon popbiisejä konelähtöisesti.

Debyyttilevy Pronssinen Pokaali (1996), muut levyt Kuvia (1998), Maa hehkuu (2000), Leikin loppu (2007, kokoelma) ja Vastatuulensoutajat (2013).

Lopetti toimintansa ensi kertaa Maa hehkuu -albumin jälkeen vuonna 2000.

Teki osittaisen paluun vuonna 2007, jolloin julkaisi kokoelma-albumin Leikin loppu ja teki viiden konsertin kiertueen.

Aktivoitui jälleen joulukuussa 2009.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö