Puu vaihtui teräkseksi jo 90-luvulla

Hubertusseura siirtyi Rakuunamäen liimapuupalkkihallista teräsristikkokehien varaan rakennettuun uuteen maneesiin jo vuonna 1992.

Matti Saarela

Lappeenranta. Ratsastuskoulu Hubertuksen maneesi on rakennettu teräsristikkokehien varaan. Sen kattoa eivät kannata liimapuulakit, kuten lauantain Etelä-Saimaassa kerrottiin.

-Rakenteeltaan maneesi on aivan toisen tyyppinen kuin Laukaalla sortunut ratsastusmaneesi, Hubertusseuran puheenjohtaja Pekka Kultanen painottaa. Kultasen mukaan vuonna 1992 käyttöönotettu maneesissa ei ole ilmennyt ongelmia.

Myöskään ratsastuskoulun oppilaiden vanhemmat eivät ole olleet erityisen huolissaan lastensa puolesta.

-Minun puhelinnumeroni on koulun verkkosivuilla. Tästä asiasta minulle ei ole tullut yhtään yhteydenottoa, seuran jäsenasioita hoitava sihteeri Anni Nuppunen kertoo.

Ratsastustunneilla Laukaan onnettomuudesta on toki puhuttu.

-Kyllä näiden isompien oppilaiden kanssa on ollut puhetta asiasta. Kauheata, että tällaista pääsee tapahtumaan, Nuppunen sanoo.

Nuppunen aloitti itse ratsastusharrastuksen Hubertusseurassa vuonna 1991, ja hän ratsastaa edelleen aktiivisesti. Ratsastuskoulu muutti Rakuunamäeltä raviradan lähellä oleviin nykyisiin tiloihinsa vuonna 1992.

-Minä olin silloin vielä aika pieni tyttö, kun koulu muutti uusiin tiloihin. En hirveän paljon muista siitä.

Ratsastuksenopettaja Kati Rantasen mukaan seura on tarkastuttanut maneesin kunnon rakennusalan ammattilaisella säännöllisesti.

-Me olemme pyytäneet rakennusinsinöörin tarkastamaan rakennuksen kunnon.

Rantanen kertoo toimineensa ratsastuksenopettajana myös Äetsässä, jossa koululla on samojen piirustusten mukaan tehty halli kuin Laukaalla romahtanut ratsastusmaneesi oli.

-Se on rakenteeltaan täysin erilainen kuin tämä Hubertuksen maneesi. Tämä meidän hallimme kestää varmasti koviakin mullistuksia.

Rantasen mukaan Hubertusseuralla on aikaisemmin ollut käytössään myös liimapuupalkkien varassa seissyt maneesi.

-Meidän vanha maneesimme Rakuunanmäellä oli liimapuupalkkien varaan rakennettu halli. Myös se oli, tai on vieläkin, hyvin kestävä rakennus. Se on tänäkin päivänä pystyssä jossakin päin Suomea, Rantanen kertoo.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Hubertusseuran vuonna 1992 käyttöön otettu uusi maneesi edusti 90-luvun alussa aivan uudenlaista ajattelua. Tallit sijoitettiin 68 metriä pitkän ja 24 metriä leveän maneesin molemmille puolille samaan rakennuskokonaisuuteen.

Kirjoittaja:
Matti Saarela