Jätevesivirta voi kääntyä kanavaan

Aiemmin tyrmätty Saimaan kanava on noussut uudelleen vaihtoehdoksi Lappeenrannan jätevesien purkupaikaksi. Toinen uusi mahdollisuus on Saimaan Keskisenselkä Ilottulan edustalla. Vuokselle etsitään nyt vaihtoehtoa voimakkaasti.

Etti Kantola

Saimaan kanava on palannut Lappeenrannan jätevesien purkupaikkavaihtoehdoksi. Jätevesiratkaisua valmisteleva ohjausryhmä nosti kanavan vahvasti esiin torstaisessa kokoontumisessaan.

— Tuli voimakkaasti esiin, että selvitetään vielä, onko ratkaisu mahdollinen, sanoo Lappeenrannan energian käyttöpäällikkö Riitta Moisio.

Moision mukaan Venäjän vastustus aiottua Vuoksi-vaihtoehtoa kohtaan ei ole pääsyy kanavan kaivamiselle pöytälaatikosta.

— Kanava on nostettu esiin ohjausryhmän toiveesta. Kaikki ratkaisuvaihtoehdot ohjaavat vedet viime kädessä Venäjälle. Yritämme etsiä realistisen ratkaisun omista lähtökohdista.

Saimaan kanava jätevesien laskupaikkana hyllytettiin edellisessä ympäristövaikutusten arvioinnissa.

— Silloin arvioitiin, että se on vesistövaikutuksiltaan huono vaihtoehto. Nyt halutaan vielä arvioida, olisiko se mahdollinen teknisesti virtaamaa lisäämällä, Moisio sanoo.

Kanavan yläjuoksulla vesi virtaa hitaasti, noin kuution sekunnissa, eli samaa vauhtia kuin nykyinen laskuväylä Rakkolanjoki. Siksi kanava purkupaikkana vaatisi jätevesille tehokkaan puhdistamon.

Vuoksi taas laimentaisi jäteveden kanavaan verrattuna monisatakertaisella virtauksellaan niin, että vähäisempi puhdistus riittäisi.

— Puhdistustason on ajateltu riippuvan purkupaikasta. Suuri purkuvesistö mahdollistaa tavanomaisen puhdistuksen. Pien-Saimaa, Rakkolanjoki ja kanava vaativat tavanomaista selvästi paremman puhdistuksen, Moisio sanoo.

Hyvin tehokas puhdistamo lisää kustannuksia. Toisaalta rahaa säästyy, jos siirtoviemäriä Vuokseen ei tarvitse rakentaa. Tarvittavan puhdistustason määrittelee viime kädessä lupaviranomainen.

Moision mukaan jätevesien tarkkaa purkupaikkaa ei ole kanavavaihtoehdon osalta mietitty. Lähin puhdistamon paikka on Mustolassa.

Jätevesiratkaisun vaihtoehtoja kartoittava ympäristövaikutusten arviointiohjelma on vielä luonnosvaiheessa. Arviointi valmistuu kuultavaksi maaliskuun aikana. Yleisötilaisuudessa sitä on tarkoitus esitellä huhtikuussa, ja huhti-toukokuussa ohjelma on nähtävillä muun muassa netissä ja kirjastoissa kuulemisia ja lausuntojen antamista varten.

— Kommentteja voivat antaa kaikki, kellä on sanottavaa, Moisio kertoo.

Lopullisesti ympäristövaikutusten arviointi viranomaislausuntoineen on valmis ensi vuoden alussa. Aikataulu on venynyt muutamalla kuukaudella.

— Aikataulu on viivästynyt, kun vaihtoehtoja on käyty läpi perusteellisemmin kuin alun perin ajateltiin.

Lappeenrannan kaupunki on jättänyt aluehallintovirastoon lupahakemuksen jätevesien laskemiseksi Vuokseen. Ympäristövaikutusten arvioinnin tuomien vaihtoehtojen perusteella kaupunki voi tehdä uuden lupahakemuksen.

Jätevesiratkaisun vaihtoehdot

Jäteveden purkupaikat:

Vuoksi

Saimaan Honkalahti (Joutsenon edusta)

Saimaan Keskisenselkä (Ilottulan edusta)

Saimaan Kaukaanselkä (Kaukaan edusta)

Rakkolanjoki

Saimaan kanava

Puhdistamon paikat:

Mustola (purkupaikkana kanava tai Kaukaanselkä)

Kukkuroinmäki (purkupaikkana kanava tai Kaukaanselkä)

Tujula (purkupaikkana Keskisenselkä tai Honkalahti)

Kilteinen (purkupaikkana Honkalahti tai Vuoksi)

Toikansuo (purkupaikkana Rakkolanjoki)

Hyväristönmäki (purkupaikkana Rakkolanjoki)

Vain huonoja vaihtoehtoja

Lappeenrannan kaupunginvaltuusto on päättänyt, että kaupungin käsitellyt jätevedet ohjataan siirtoviemäriin ja edelleen Vuokseen. Päätöstä edelsi vuosikausien vatvominen jätevesien laskupaikasta. Vatvominen on jatkunut myös päätöksen jälkeen.

Nykyisen jätevesien laskupaikan Rakkolanjoen käytön jatkamisen ovat torjuneet ympäristöviranomaiset ja korkein hallinto-oikeus. Jätevedet sekä maatalouden päästöt ovat heikentäneet vähävetisen mutta Venäjän puolen kylille tärkeän Rakkolanjoen veden laatua selvästi.

Vuoksi-vaihtoehdossa käsitellyt jätevedet päästetään Vuokseen Imatralla, valtakunnan rajan ja venäläisen Svetogorskin kaupungin vieressä. Svetogorskilaisille Vuoksi on käyttöveden lähde sekä kalastus- ja virkistyspaikka. Venäjä toivoo Lappeenrannan etsivän muita vaihtoehtoja. Myös imatralaiset vastustavat jäteveden tuontia Vuokseen.

Lappeenrannan kaupunki on tiedustellut UPM:n Kaukaan tehtaan kiinnostusta yhteiseen jätevedenpuhdistamoon Saimaan rannalla, mutta metsäyhtiö ei ole innostunut yhteishankkeesta.

Kirjoittaja:
Etti Kantola