Tiuruniemeen seniorikeidas

Vanhan sairaalan alue keskittyy terveys- ja hyvinvointipalveluihin, lomailuun ja matkailuun. Myös vakituinen asuminen alueella lisääntyy.

JOUTSENO. Tiuruniemen entisestä tuberkuloosiparantolasta kehkeytyy seniorikansalaisten keidas. Alueelle tulee terveys- ja hyvinvointipalvelujen, asumisen, loma-asumisen ja matkailun keskittymä.

Vireillä olevat osayleis- ja asemakaavamuutokset tähtäävät erityisesti päärakennuksen uudelleenkäyttöön. Lappeenrannan tekninen lautakunta käsitteli kaavoja keskiviikkona, mutta jätti niitä koskevat päätökset kokouksessaan vielä pöydälle.

Asemakaava käsittää Korvenkylän pohjoisosassa sijaitsevan Tiuruniemen keskeisen alueen, jolla sijaitsee entinen Tiurun sairaalan päärakennus sekä siihen liittyviä asuin- ja talousrakennuksia.

Päärakennuksen ympärille on muodostettu toimitila- ja asuinrakennusten kortteli. Alueelle saa sijoittaa toimisto- ja palvelutiloja sekä asuntoja.

Päärakennus on suojeltu. Rakennukseen on mahdollista rakentaa laajennusosia ja potilassiiven päälle lisäkerros. Potilassiiven länsiseinälle on mahdollista sijoittaa myös uusia parvekkeita.

Suunnittelualueen eteläosan muodostaa asuinkerrostalojen kortteli. Sinne saa nykyisen Impilinnan paikalle rakentaa 8½-kerroksisen asuintalon, jonka voi yhdistää päärakennukseen yhdyskäytävällä.

Päärakennuksen tontin pohjoispuolelle niin sanotun kemistin talon ympärille tulee pientaloja.

Suunnittelualue on Kiinteistö Oy Seniori-Saimaan, Holiday Club Resorts Oy:n ja Lappeenrannan kaupungin omistuksessa.

Osayleiskaavan muutos käsittää osia Tiuruniemen länsirannalta ja päärakennuksen pohjoispuolelta.

Yleiskaavassa alueen keskiosiin on sijoitettu neljä uutta pientalovaltaista asuntoaluetta. Kaavassa säilytetään Etelä-Karjalan allergia- ja ympäristöinstituutin kiinteistö, jolla on asumisen lisäksi mahdollista harjoittaa myös pienimuotoista yritystoiminta.

Alueen eteläosaan muodostetaan kolme uutta asuntoaluetta ja suunnittelualueen koillisosaan yksi erillinen asuntoalue, joka liittyy Vipelen loma-asutukseen.

Yleiskaava-alueen kokonaispinta-ala on 8,7 hehtaaria, josta asuntoalueita on runsaat kaksi hehtaaria, pientalovaltaisia asuntoalueita 3,3 hehtaaria ja lähivirkistysalueita 2,6 hehtaaria.

Maakuntakaavassa alue on merkitty maakunnallisesti merkittäväksi kulttuurihistorialliseksi ympäristöksi.

Kuvateksti

Pöyry Finland Oy

Tiuruniemen päärakennuksen Saimaan puoleiselle julkisivulle on suunniteltu parvekkeita. Nykyiseen päärakennukseen on mahdollista rakentaa laajennusosia ja potilassiiven päälle lisäkerros.

Ennen ja nyt

Alun perin tuberkuloosiparantolaksi rakennettu Tiuruniemen päärakennus valmistui vuonna 1939 ja sen eteläpuolella oleva asuntolarakennus Impilinna vuonna 1949.

Alueella sijaitsevat myös vuonna 1939 valmistunut kappeli-ruumishuone ja 1910-luvulla valmistunut kemistin talo.

Sairaalakäytön jälkeen Tiuruniemen päärakennuksessa toimi vuosina 1993—2012 Joutsenon vastaanottokeskus.

Kaikki ydinalueen rakennukset ovat nykyisin tyhjillään.

Tiuruniemen alueen kehittämiseksi Lappeenrannan kaupunki ja Holiday Club Resorts Oy ovat perustaneet Kiinteistö Oy Seniori-Saimaan.

Kiinteistö Oy Seniori-Saimaa on myynyt Impilinna-rakennuksen ja siihen liittyvän määräalan Holiday Club Resorts Oy:lle vuoden 2011 lopussa.

Kirjoittaja:
Helena Rissanen