Categories
Artikkelit

Kannas-keskus haudattiin

Lappeenrannan kaupunginhallitus päätti lopettaa Kannas-keskushankkeen. Päätös syntyi äänestyksen jälkeen. Yksityisiltä hanketta varten kerätyt rahat palautetaan lahjoittajille.

Lappeenranta. Lappeenrannan kaupunginhallitus päätti lopettaa Kannas-keskushankkeen. Päätös Sotahistoriakeskus Kannaksen kohtalosta syntyi äänestyksen jälkeen.

Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva esitti päätösehdotuksessaan hanketta varten aloitetun keräyksen jatkamista vielä ensi syksyyn.

Kaupunginhallitus päätti samalla, ettei se hae hankkeelle myönnetyn valtionosuuden maksatusta. Hanketta käytännössä toteuttaneen tieto- ja näyttelytoimikunnan puheenjohtajan Heikki Järvenpään mukaan kaupunginhallituksen päätös merkitsee hankkeen hautaamista lopullisesti Lappeenrannassa.

– Kyllä tämä päätös on varmasti Lappeenrannan osalta lopullinen, Järvenpää sanoo.

Järvenpään mukaan eduskunnan puhemiehenä tuolloin toimineen Paavo Lipposen (sd.) aloite saatetaan toteuttaa jossakin muualla Suomessa.

– Kyllä asiasta on tullut kyselyjä. Ei tänään, mutta aikaisemmin, kun hanke on täällä takkuillut jo pidemmän aikaa, Järvenpää kertoo.

Kolmasosa hankkeen kuuden miljoonan euron kustannusarviosta piti alkuperäisen suunnitelman mukaan kattaa keräysvaroin. Tavoitteeksi asetetusta kahden miljoonan keräystavoitteesta on saatu kasaan vajaa kymmenen prosenttia.

– Ainakin näin äkkiä ajatellen kaikki keräysvarat pitää palauttaa lahjoittajille, Järvenpää vastaa kysymykseen lahjoitusvarojen kohtalosta.

Järvenpään mukaan rahojen palauttamien on myös teknisesti mahdollista.

– Ainakin viisi tai kuusi suurinta lahjoittajaa on helposti tunnistettavissa.

Rahojen palauttamien tulee Järvenpään mukaan ajankohtaiseksi, kun kaupunginhallituksen päätös on tullun lainvoimaiseksi.

– Eiköhän toimikunnan sihteeristö tee sen jälkeen hankkeen perunkirjoituksen virkatyönä, Järvenpää arvelee.

Järvenpään mukaan hankkeeseen on mennyt tähän mennessä rahaa 805 000 euroa.

Suurin osa rahoista on kulunut Linnoituksen A1-makasiinin kunnostamiseen.

– Ainakin rakennusta pitää lämmittää, ettei se pääse uudelleen homehtumaan. Kun ryhdyimme kunnostaman rakennusta 2007, siellä oli pahoja kosteusvaurioita.

Makasiinin tulevaa käyttöä ei kaupunginjohtaja Kimmo Jarvan mukaan kukaan ole vielä ehtinyt miettiä.

Jarvan mukaan hankkeeseen käytetyt eurot eivät ole menneet tältä osin hukkaan. Linnoituksen miljööhön oleellisesti kuuluva makasiini on saatu peruskorjattua niin, että se säilyy tulevillekin polville.

Jarvan mukaan hanketta varten kerättyjen varojen osalta on ehditty jo esittää sellainen vaihtoehto, että keräysvarat käytettäisiin veteraanien hyväksi.

– Ensisijaisesti rahat pitää tietenkin palauttaa. Jos rahat halutaan käyttää muuhun tarkoitukseen, siihen pitää saada lahjoittajilta suostumus, Jarva sanoo.

Suurimman yksittäisen lahjoituksen teki heti hankkeen alettua Maanpuolustuksen kannatussäätiö. Lehtemme ei tavoittanut maanantaina säätiön asiamiehenä toimivaa puolustusministeriön talousyksikön johtajaa Timo Norbäckiä.

Kuvateksti

Mika Strandén

Sotahistoriakeskus Kannas oli tarkoitus sijoittaa Linnoituksen alueelle A1-makasiinin tiloihin. Valtaosa hankkeeseen tähän mennessä kuluneista euroista on mennyt rakennuksen kunnostamiseen.

Kirjoittaja:
Matti Saarela