Parocilta meni maa alta Lappeenrannassa

Koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut alkavat. Toiminta siirtyy pois Lappeenrannasta vuoden 2016 loppuun mennessä. Nordkalkin kaivos laajenee Parocin alle Ihalaisen teollisuusalueella.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Parocin lähtö Lappeenrannasta veisi suoraan 250 työpaikkaa. Eristevalmistaja Paroc ilmoitti torstaina aloittavansa välittömästi koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut Suomen vanhimmalla tehtaallaan.

Parocin johdon suunnitelman mukaan tuotanto päättyy asteittain vuoden 2016 loppuun mennessä. Tehtaat puretaan ja alue puhdistetaan vuoteen 2019 mennessä.

Nordkalk laajentaa Ihalaisen kaivostaan Parocin varastojen ja tehtaan alle. Neuvottelut vuonna 2019 päättyvän vuokrasopimuksen jatkamisesta eivät ole tuoneet tulosta.

Työntekijöille tiedotettiin yt-neuvotteluista torstaina aamupäivällä. Pääluottamusmies Esa Hyvärin mukaan tehtaalla oli tilaisuuden jälkeen ”hiljaisia tyttöjä ja poikia”.

-Olemme olleet optimistisia jatkosta. Nyt rima toiminnan jatkamiseksi on nostettu niin korkealle, että sen yli tuskin päästään, arvelee Hyväri.

Henkilöstö ei ryhtynyt työtaistelutoimiin.

-Niihin ei ollut syytä, koska Parocin ratkaisu liittyy ulkoisiin tekijöihin, perustelee Hyväri.

-Oudolta tuntuu, että Nordkalk potkii Parocin pihalle. Paroc on maksanut puolet alueen infrasta ja Nordkalkilla on puolet vähemmän työntekijöitä.

Paroc Groupin toimitusjohtaja Kari Lehtinen vakuuttaa Parocin yrittäneen kaikin keinoin jatkaa toimintaa Lappeenrannassa.

-Ensisijainen halu on edelleen pysyä Lappeenrannassa, jos vain löytyisi taloudellinen ratkaisu. Tehdas on kilpailukykyinen ja kannattava. Emme lähde omasta tahdostamme.

Paroc jatkaa neuvotteluja Nordkalkin ja kaupungin kanssa.

-Mutta kaupunki tuskin pystyy niin merkittävästi auttamaan, että sen takia jäisimme.

Lehtisen mukaan keskusteluja Nordkalkin kanssa on käyty kymmenisen vuotta.

-Tässä vaiheessa koimme velvollisuudeksemme kertoa henkilöstölle tilanne. Henkilöstöltä oli jo tullut voimakasta signaalia, että he haluavat kuulla ratkaisun.

Johdon esityksen mukaan tuotanto siirtyy Lappeenrannasta Paraisten ja Oulun tehtaisiin. Jos se ei onnistu, voi tuotantoa siirtyä myös maan rajojen ulkopuolelle.

-Tavoitteena on säilyttää mahdollisimman moni työpaikka Suomessa.

Parocin kaikilla Suomen tehtailla on parhaillaan lomautuksia. Lehtisen mukaan pitkän tähtäimen näkymässä häämöttää kasvu.

Pääluottamusmies Esa Hyväri piti yllättävänä, että nyt kerrottiin jo näin selkeä alasajosuunnitelma.

-Eiköhän moni nyt ala suunnitella tulevaisuutta muualla. Tämä varmasti laukaisi tilanteen. Toivoisi, että kaupunki tekisi kaikkensa kuten teki lähdöllä uhanneen Karjaportin kanssa.

Yt-neuvottelut on tarkoitus saada käytyä kesäkuun aikana.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Mika Strandén

Mika Strandén

Parocin vuorivillatehdas ja varastot sijaitsevat kuvan keskiosassa Nordkalkin louhosalueen ja kaupungin välissä. Nordkalk aikoo laajentaa kaivostaan nykyisen Parocin alueen alle.

Suunnitelmien mukaan Parocin tehtaa puretaan ja alue puhdistetaan vuoteen 2019 mennessä.

Toimitusjohtaja Kari Lehtinen vakuuttaa, että Paroc on kaikin keinoin yrittänyt jatkaa toimintaa Lappeenrannassa.

Pääluottamusmies Esa Hyväri kertoo, että tähän asti henkilöstö on ollut optimistinen jatkosta.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju