Pömpeleitä Marian aukiolle

Marian aukio suunnitelmissa. Cityparkista tulevia porrasnousuja, hissikuiluja sekä ilmanvaihtokanavia ei ehkä onnistuta sijoittamaan liikerakennuksiin. Tilanne on sekava.

Anne Kotiharju

Lappeenrannan sydämeksi ja kohtaamispaikaksi kaavailtua Marian aukiota uhkaavat tilaa vievät pömpelit, kaupungintalon edustatorin tapaan.

Aukion alle tulevan Cityparkin tarvitsemille porrasnousuille, hissikuiluille ja ilmanvaihtolaitteille ei oikein löydy paikkoja.

Toinen vaihtoehto olisi sijoittaa portaikot sekä ilmanvaihtokanavat ahtaan aukion reunoille tuleviin rakennuksiin, jonne niitä suunnitelmissa on kaavailtukin.

Näin paikoituksesta pääsisi suoraan liikekeskuksiin. Ilmanvaihtokanavia taas voisi viedä rakennusten seinän viertä räystäskorkeuteen tai muualle.

Tapanaisen talon paikalle tulevaan Osuuspankin toimitaloon porrasnousua ei ilmeisesti haluta. Kaupunki taas ei halua sellaisia aukiolle.

-Kaupunkina olemme tuoneet esiin näkemystä, että aukio olisi helpompi pitää aukiona ilman noita porrasnousuja, sanoo kaupungin tekninen johtaja Jussi Salo.

Salon mielestä on aivan ymmärrettävä huoli, että kaupungin silmäteräksi kaavailtu aukio tärveltyy porrasnousujen takia.

Yksi porrasnousu hissikuiluineen vaatii tilaa noin 4×5 metriä. Lisäksi pitäisi löytää paikat 1-2 neliötä vaativille ilmanvaihtokanaville.

Näitä rakennelmia ei ole piirretty Marian aukion tai City-korttelin mihinkään havainnekuvaan. Aukio on aina esitetty rakennelmista vapaana.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi juuri Tapanaisen talon ja Marian aukion käsittävän asemakaavan. Siinä aukiolle on piirretty varaukset kahdelle porrastornille. Salo vakuuttaa, että kyseessä on ”vain varaukset”.

-Kaupunki ja Williparkki neuvottelevat koko ajan kiinteistönomistajien kanssa niiden sijoittamisesta.

Salon mielestä kaavamerkintä ei ole kömmähdys, eikä kaupungin neuvotteluasema ole sen takia huonontunut.

Neuvotteluja Williparkin

ja kaupungin puolesta käy Lappeenrannan yritystilan toimitusjohtaja Timo Hämäläinen.

Hätäpoistumisteinäkin toimivia rakennelmia tarvitaan kaksi.

-Kyse on kuitenkin kaupungin pääaukiosta. Tavoitteena on, että aukiolta saadaan molemmat tai ainakin yksi pois. Aukio on sen verran pieni ja porrastornit sen verran isoja. Olisivat ne aika hallitsevia rakennelmia, arvioi Hämäläinen.

-Mutta jos aukiolle sellainen tulee, niin siitä tehdään mahdollisimman fiksun näköinen. Kauhukuvana ovat ne kaupungintalon edustatorin lasikuutiot.

Osuuspankin toimitalon lisäksi porrasnousun voisi sijoittaa muihinkin tuleviin rakennuksiin.

Ratkaisun pitäisi löytyä kahden kolmen viikon kuluessa. Osuuspankin talo on nyt kaavan hyväksynnän jälkeen tulossa rakennuslupavaiheeseen. Pysäköintiasiatkin pitäisi saada nyt selviksi.

Aukio erottuu kaikista muista kaupunkiaukioista EU:n alueella.

Siitä tulee paikka, josta kaupunki tunnetaan ja missä myös lapset viihtyvät.

Aukio houkuttelee kaupunkilaisia puoleensa, on yhteinen oleskelu- ja kokoontumispaikka arjessa ja juhlassa.

Marian aukio muodostaa toteutuessaan kokonaisen ympäristötaideteoksen, joka pitää sisällään myös mahdolliset veistokset, muotoillut rakenteet ja kiinteät kalusteet.

City-korttelin yhteistyösopimus:

Osapuolet suostuvat siihen, että tonttia numero 26 (Tapanaisen taloa) rasittamaan perustetaan kulkuoikeus pysäköintilaitokseen ja sen mahdollisiin myöhemmin toteutettaviin laajennusosiin.

Lähde: Lappeenrannan kaupunki

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju