Categories
Artikkelit

Taneli ja Charlotta esittävät esikuviaan

Anne KokkonenSAVITAIPALE. Nimikkohahmot Taneli ja Charlotta on totuttu näkemään aktiivisina toimijoina Savitaipaleen kulttuurielämässä. Koskaan aikaisemmin heitä ei kuitenkaan ole nähty esittämässä itseään teatterin näyttämöllä.-Kun meidät valittiin tehtävään viime kesänä, piti miettiä miten näkyisimme. Pienen esityksen valmistaminen tuntui luontevalta, kun takana on ennestään teatteriharrastusta, tämänhetkinen Taneli Ismo Tuhkalainen muistelee.Tuhkalainen kirjoitti syksyn aikana käsikirjoituksen ja harjoittelu alkoi joulun maissa. Ensi-iltansa 50-minuuttinen esitys saa 22. maaliskuuta.-Oikeastaan kysymys on ensiaamusta, sillä ensimmäinen varsinainen esitys on koululaisnäytäntö, Tuhkalainen huomauttaa.Europaeuksen lahjakkaiden sisarusten tarina on useimmille savitaipalelaisille tuntematon, vaikka heidän muistoaan vaalitaan museossa, patsaassa ja yläkoulun nimessä. Tuokiokuvista koostuva esitys tuo Tanelia ja Charlottaa ihmisinä lähemmäksi nykykatsojaa. -Näytelmän myötä käsitys Europaeuksista on syventynyt, vaikka toki suunnilleen tiesin heidän vaiheistaan. Aineistoa löysin kirjoista ja Pertti Jurvaselta, Tuhkalainen kertoo.Pieni tarina Tanelista ja Charlotasta?-esitys koostuu monologeista, runoista, musiikista ja faktatiedoista. Tuhkalaisen ja Maija Aapron ohella poikkitaiteellisessa esityksessä nähdään Sanna Pulkkinen ja rumpuja soittava Markus Tuhkalainen.Näytelmä Europaeuksen sisaruksista Savitaipaleen koulukeskuksen auditoriossa lauantaina 23. ja sunnuntaina 24.3. kello 14.KUVATEKSTIAnne KokkonenIsmo Tuhkalainen käsikirjoitti ja ohjasi Sanna Pulkkisen kanssa Europaeuksen sisaruksista kertovan näytelmän. Maija Aapron esittämä Charlotta kuvataan siinä sekä runonkerääjänä että -lausujana.Europaeuksen sisaruksetKatarina Charlotta Europaeus (1794-1858) ja David Emmanuel Daniel Europaeus (1820-1884) syntyivät Savitaipaleella kirkkoherran lapsina.Charlotta toimi opettajana ja suomalaisen kansantietouden kerääjänä.Daniel kunnostautui suomalaisen kansanrunouden kerääjänä, kielitieteilijänä ja arkeologina.Lähteet: Wikipedia, Europaeusten sukusanomat.

Anne Kokkonen

Kirjoittaja: