Uusin silmin tuttuun työhön

Kontiolahdelta Taipalsaarelle palannut kunnanjohtaja Jari Willman ei suostu veikkaamaan, onko hän kuntansa viimeinen johtaja.

Kaija Lankia

Taipalsaari. Puolitoista vuotta on loppujen lopuksi lyhyt aika olla poissa. Kontiolahdelta takaisin kotimaisemiin Taipalsaarelle palannut kunnanjohtaja Jari Willman huomasi tulleensa tuttujen asioiden pariin.

Moni hanke on kuitenkin astunut eteen päin, ratkaisevastikin.

— Pappilanniemen kaavaa tehtiin silloin, nyt kesään mennessä on kunnallistekniikka valmis, hän toteaa.

Mielellään hän olisi nähnyt, että tontit olisivat myynnissä jo nyt.

— Täytyy ratkaista, laitetaanko ne myyntiin jo ennen tekniikan valmistumista vai vasta sen jälkeen. Silloin kuitenkin ovat lomat vastassa ja myynti alkaisi vasta syksyllä.

Kaikkia tontteja ei myydä samalla kertaa, vaan tarkoitus on edetä useampana kokonaisuutena. Näin naapurin rakentaminen ei loputtomiin häiritse uudisasukkaiden rauhaa.

Haitta on alueella tavallista suurempi, sillä talojen perustuksia varten joudutaan kalliota räjäyttämään.

Pappilanniemeä odotellessa tonttipula käänsi kunnan väestökehityksen laskuun.

— Ylimmillään meillä oli 4 962 asukasta, nyt heitä on noin 4 860, Willman sanoo ja laskee Pappilankankaan vaikutuksia: vuosittain 100 — 150 uutta asukasta, yhteensä noin 500.

Eli paljon hyviä veronmaksajia Pien-Saimaan rantamaisemaan?

— Ihan tavallisille ihmisille alue on suunniteltu. Myös eläkeläisille.

Kaava sisältää paikat kolmelle kerrostalolle, 12 rivitalolle ja 60 pientalolle. Niiden asukkaat ovat iso lisä kirkonkylän harvenevien palvelujen käyttäjiin.

Jari Willman puhuu meillä-muodossa Taipalsaaresta, mutta sama rakenne on käytössä myös, kun käännetään puhe Kontiolahdelle. Vähintäänkin takinlieve on vielä Pohjois-Karjalan maisemissa.

— Aina jotain uutta oppii, kun on kotoa poissa. Asiat näkee uudesta kulmasta, hän sanoo.

Hän oppi muun muassa etsimään uusia tiloja homevaurioisille päiväkodeille ja johtamaan äkillisen rakennemuutoksen johtoryhmää. Sitä tarvittiin, kun puolustusvoimat päätti lakkauttaa varuskunnan.

— Kerrannaisvaikutuksineen menetimme 450 työpaikkaa. Onneksi saimme tilalle puolustusvoimien palvelukeskuksen, sen 130 työpaikkaa ja kerrannaisvaikutukset päälle.

Etelä-Karjalan opeista oli puolestaan hyötyä perustettaessa sosiaali- ja terveyspiiiriä Joensuun seudulle.

Eksoten nykytilaan Willman ei ole tarkemmin ehtinyt perehtyä.

— Eksoten alijäämä on kuntien omaa alijäämää, oma konsernitilinpäätös ei ole plussalla niin kauan kuin piiri tekee tappiota, hän muistuttaa.

Kuinka kauan Taipalsaari tekee omaa tilinpäätöstä ja onko hän kunnan viimeinen kunnanjohtaja, Willman ei halua arvioida.

— Kuntarakenneuudistus on niin iso asia ja liikkuvia osia on niin paljon.

Kirjoittaja:
Kaija Lankia