Valtuutetut lopettaisivat orkesterin

Heinonen ja Heltimoinen haluavat sisäilmaongelmat kuntoon nopeasti. Rahoitusta he hakisivat kaupunginorkesterista ja Lappeenranta-lisästä.

Timo Laitakari

Lappeenranta. Kimmo Heinosella ja Ilpo Heltimoisella on lääke Lappeenrannan koulujen ja päiväkotien sisäilmakorjausten vauhdittamiseksi. Perussuomalaiset kaupunginvaltuutetut lopettaisivat kaupunginorkesterin ja lasten kotihoidon Lappeenranta-lisän.

– Tässä tilanteessa vähät resurssit kannattaa sijoittaa mahdollisimman tuottavasti niin, että saadaan syntyvä hyvinvointi maksimoitua, Heinonen korostaa.

-Inhimillinen puoli tässä painaa. Miten voidaan pitää lapsia tilassa, jossa on mahdollisuus sairastua? Heltimoinen ihmettelee.

Miehet ovat laskeneet, että ehdotetuilla leikkauksissa saadaan yhteensä yli 20 miljoonan euron investointivara. Sillä saadaan rakennettua uusi Mäntylän koulu ja voidaan tehdä iso joukko muita koulujen ja päiväkotien sisäilmaa parantavia korjauksia.

Miehet aikovat jättää asiaa koskevat valtuustoaloitteet seuraavassa valtuuston kokouksessa. Ainakaan tässä vaiheessa kyse ei ole koko ryhmän aloitteesta, mutta allekirjoituksia on tarkoitus hakea myös muista ryhmistä.

Valtuutetut ovat huomanneet, ettei säästökohteiden etsiminen Lappeenrannassa ole helppoa. Kuitenkin jatkuvasti paisuva sisäilmaongelma vaatii nopeita toimia. Verokorotuksia on tulossa muutenkin, eikä velkaantuminen ole kestävä tie.

Heinonen pitää orkesteria sinänsä kannatettavana palveluna. Kuitenkaan se ei ole kaupunkilaisten kannalta välttämätön. Hän muistuttaa, että orkesteriin laitetut rahat ovat pois joistain muusta. Heinosen mielestä puhdas hengitysilma on tärkeämpi kuin orkesteri.

Heinonen sanoo tiedostavansa, että päätös koskee kipeästi orkesterin työntekijöihin. Sekin on tiedossa, että päätös voi olla kaupungille imagotappio.

– Kyse on arvovalinnasta.

Hän muistuttaa, että sisäilmaongelman nopea korjaaminen on tärkeää paitsi terveyssyistä myös taloudellisesti.

– Pitää ottaa huomioon vaihtoehtoiset kustannukset. Ei ole halpaa kustantaa koululaisille bussikyytejä tai pitää yllä parakkeja.

Heltimoinen pitää Lappeenranta-lisää sopivana leikkauskohteena siksi, ettei se ole vähentänyt päiväkotipaikkojen tarvetta, kuten tarkoitus olisi.

Hänen ehdotuksensa lähtee siitä, ettei nykyisin lisää saavien etuun kosketa, vaan leikkaus koskisi vain uusia tukia.

Lappeenranta-lisä on tulosidonnainen tuki, jota maksetaan alle kolmivuotiaita lapsia kotona hoitaville.

Kumpikin valtuutettu tietää, että esitetyt leikkaukset herättävät voimakasta vastustusta. He toivovat kunnollista keskustelua siitä mikä on kunnan tehtävä ja mistä voidaan luopua.

– Jos joku keksii parempia säästökohteita, me vedämme aloitteemme pois, Heltimoinen sanoo.

Kumpikaan valtuutetuista ei ole viime vuosina käynyt kaupunginorkesterin konsertissa.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari