Halliyrittäjän työ on kausiluonteista kuin jäänsärkijän kipparilla

Etelä-Karjalan ensimmäisestä urheilun suuresta talviharjoitteluhallista tuli Sakari Myllykselle melkein pakkomielle.

IMATRA

JARMO HÄMÄLÄINEN

Maaliskuun paukkupakkaset ja viime syksyn lohduttomat sateet ovat jääneet lähtemättömästi Sakari Myllyksen mieleen.

— Ennen ei tullut niinkään tarkasti kiinnitettyä huomioita säähän, mutta nyt siitä on tullut päivän puheenaihe, sanoo Imatran Ukonniemessä Etelä-Karjalan ensimmäistä suurta urheilun monitoimihallia pyörittävä yrittäjä.

Kolmisenkymmentä vuotta suurhallia on maakuntaan haikailtu. Viime syksynä se ihme vihdoin nähtiin, kun Aviasport Areenan ylipainehalli nousi uuden jäähallin naapuriksi.

— Aika tarkalla se oli, että ehdittiin. Syksyllä satoi tauotta ja maa oli pelkkää liejua. Me ehdimme pakkasten alta, mutta Lahden Mukkulassa samanlainen halli jäi pystyttämättä, kun pakkaset iskivät, Myllys muistuttaa.

Halliyrittäjä pääsi heti kättelyssä tutuksi karun arjen kanssa. Talvi oli pitkä ja maaliskuun kovat yöpakkaset paisuttivat kaukolämpölaskua.

— Onhan tässä lämmitettävää tilaa 200 000 kuutiometriä. Kovilla pakkasillakin pyrittiin pitämään sellaiset yhdeksän astetta lämpöä sisällä. Ei se tietenkään yleisurheilun kaikkeen harjoitteluun ole riittävästi.

HUHTIKUUSSA yöpakkaset hellittävät, mutta samalla loppuu myös hallin ensimmäinen sesonki. Seuraavat kiireet tulevat vasta syksyllä.

— Kesä on hiljaista. Tämä on kausiluonteista hommaa, vähän kuin olisi jäänsärkijällä töissä, Sakari Myllys naurahtaa.

— Kesällä on hyvää aikaa parantaa keskeneräisiä asioita, sen verran kovalla kiireellä jouduttiin syksyllä aloittamaan.

SATTUMA heitti Sakari Myllyksen halliyrittäjäksi autotarvikkeita maahantuovan yrityksen piiripäällikön tehtävistä.

— Olin Pesä Ysien edustajana työryhmissä, joissa selvitettiin hallisuunnitelmia. Varsinkin siinä viimeisessä Järvenpään Heikin vetämässä projektissa teimme paljon selvitystöitä. Sitten vaan sanottiin, että kiitos hyvästä työstä. Ei tässä nyt kuitenkaan mitään hallia rakenneta.

— Hallisuunnitelmia tehtiin Etelä-Karjalassa paljon, mutta niissä puhuttiin vain kuntien rahoittamista kalliista vaihtoehdoista. Ei tajuttu, että muualla on lähdetty liikkeelle yrittäjävetoisesti ja halvemmilla versioilla, Myllys korostaa.

Halliyrittäjäksi lähteminen ei Myllystä pelottanut.

— Vaimo kysyi, että oletko sinä nyt ihan varma tuosta hommasta. Olihan minulla kuitenkin yrittäjätaustaakin. Meillä oli entisessä Saaren kunnassa perheyrityksenä huoltoasema.

Lappeenrannassa Aviasportin halliprojekti pysähtyi kaupungin rattaissa kahden vuoden jahkailun jälkeen. Imatralla halli nousi puolen vuoden pohjustuksen jälkeen, vaikka valtionapu jäi saamatta.

— Siinä vaiheessa teki kyllä mieli pistää rukkaset naulaan, mutta kuluja karsimalla saimme vielä homman pelastettua, Myllys sanoo.

Sakari Myllys

52-vuotias halliyrittäjä, Aviasport Areena Oy:n toimitusjohtaja

Kotoisin Saaren kunnasta

Asuu perheineen Lappeenrannassa

Pyörittää Imatran Ukonniemessä Aviasport Areenaa yhdessä Jani Valkeapään kanssa. Yrityksessä on osakkaana myös Jukka Suninen.

Hallin kustannusarvio 2,5 miljoonaa euroa. Aviasport toteutti hallin yhdessä Imatran kaupungin kanssa.

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen