Home yhdisti Joutsenon lapset ja nuoret

Joutsenon lukiolaiset kokosivat vastaanottoryhmiä helpottamaan Martikanpellolta evakkoon lähteneiden alakoululaisten sopeutumista.

JOUTSENON KOULUN liikuntasalissa on alkamassa viestikilpailu. Pilli soi ja pienet alakoululaiset ponkaisevat puolapuille. Ajanottajana häärii Joutsenon lukion abiturientti Lauri Mankki.

JOUTSENON Martikanpellon alakoululaiset muuttivat kolme viikkoa sitten Joutsenon koulun tiloihin pakoon Martikanpellon sisäilmaongelmia. Joutsenon lukion oppilaista koottiin ryhmiä, jotka ovat olleet vastaanottamassa pieniä evakkolaisia ja järjestämässä heille ohjelmaa.

Lasten sopeutuminen uusiin tiloihin on sujunut lukiolaisten avustuksella kivuttomasti.

— Liikuntatunteja on suunniteltu yhdessä opettajien kanssa. Pienille ei ole vielä oikein välineitä, mutta vähän soveltamalla on voitu leikkiä puolapuilla viestiä. Hippa on aina helppo toteuttaa, Mankki kertoo.

— Ainoa haaste on ollut löytää yksimielisyys siitä, mitä leikkiä leikitään, Mankki naurahtaa.

JOUTSENON LUKIOSSA ensimmäistä vuotta opiskeleva Saila Koskela on kokenut pienten ohjaamisen antoisaksi. Koskela on ollut järjestämässä välituntiohjelmaa alakoululaisille.

— Heti ekasta välkästä asti lapset ovat olleet mahtavasti mukana. Kukaan ei ole oikeastaan jännittänyt ja rohkeasti on tultu kysymään, jos ei ole osattu jotain uutta peliä, Koskela kertoo.

— Aidosti innokkaita lapsia on kiva ohjata. Osa lapsista on jo tuttuja salibandykerhosta, mitä olen vetänyt, kertoo lukiolainen Elvira Tyrmi.

Ekaluokkalaiset ovat olleet mielissään yhteisestä ajasta vanhempien oppilaiden kanssa.

— Ruokailussa on parasta, kun siellä näkee isoja oppilaita eniten, pohtii 7–vuotias Kristiina Salo.

— On kivaa olla samassa koulussa serkkujen kanssa, kertoo 7–vuotias Ville Virtanen.

Joutsenon lukion rehtori Tiina Laitimo peräänkuuluttaa yhteisöllisyyden tärkeyttä.

— Tavoite on luoda lapsille turvallisuudentunnetta ja hälventää pelkoja. Eri ikäiset lapset ja nuoret voivat oppia toisiltaan paljon.

Koulunkäyntiavustaja Katja Kamunen hämmästelee pienten lasten omatoimisuutta.

— Kolmessa viikossa lapset ovat tulleet reippaiksi. Alkuun heitä saatettiin käytävillä, mutta nyt he haluavat kulkea tomerasti omin päin. Nohevia lapsia, Kamunen kiittää.

Martikanpellon evakko

Joutsenon Martikanpellon koulusta siirtyi sisäilmaongelmien vuoksi kolme 1. luokkalaisten ryhmää ja yksi esikoululaisten ryhmä Joutsenon koulukeskukseen.

Alakoululaiset muuttivat kolme viikkoa sitten ja esikoululaiset viime maanantaina.

Käytännön järjestelyt

sujuneet mutkattomasti

LAPPEENRANTA. Martikanpellon alakoululaisten siirtymistä Joutsenon koulun tiloihin helpotti se, että lukion abiturientit ovat pääsääntöisesti jo poistuneet koulun tiloista.

— Onneksi kaikille lapsille saatiin järjestettyä tilat rakennuksen yläkäytävälle vierekkäisiin luokkiin, kertoo Joutsenon lukion rehtori Tiina Laitimo.

Lukiolaiset piirsivät opastauluja helpottamaan lasten kulkemista uusissa tiloissa.

— Värikoodien avulla pientenkin on helppo suunnistaa, Laitimo kertoo.

Aluksi Laitimoa huoletti rakennuksen mitoitus, joka ei ole suunniteltu pieniä lapsia varten.

— Mentiin lukiolaisten kanssa ruokalaan ja käytiin seisomaan polvilleen ja katsomaan, miltä rakennus oikein näyttää puolet lyhyempänä. Onneksi vanhemmista oppilaista on joka kerta löytynyt auttajia, jos pienet eivät ole ylettyneet naulakoihin tai ruokailuvälineisiin.

Värikoodien avulla pientenkin on helppo suunnistaa.

Tiina Laitimo

Ruokailussa on parasta, kun siellä näkee isoja

oppilaita eniten

Kristiina Salo

Koulukeskukseen

myös päiväkoti

LAPPEENRANTA. Joutsenon koulun tontille aletaan rakentaa päiväkotia tulevan kesän aikana. Päiväkodin on tarkoitus olla valmis vuoden päästä kesällä.

— Viisiryhmäinen päiväkoti korvaa Honkalahden päiväkotia, kertoo Lappeenrannan kaupungin kasvatus– ja opetustoimenjohtaja Tuija Willberg.

Joutsenon lukion rehtori Tiina Laitimo pitää koulukeskuksen laajenemista myönteisenä asiana.

— Koulukeskuksesta tulee kompleksi, jossa eri ikäiset lapset ja nuoret voivat toimia yhdessä. Yhteistyö voidaan laittaa jo nyt vireille, kun pienet tutustuvat isompiin oppilaisiin evakon aikana,

— Eri ikäisten oppilaiden yhdessäoloa on turha vieroksua. Nytkin yläkoululaiset ottivat saumattomasti tilanteen haltuunsa lukiolaisten koeviikon aikana ja pitivät huolta pienemmistä tulokkaista, sillä välin kun lukiolaiset eivät ehtineet, Laitimo kiittelee.

Kirjoittaja:
Jenni Hirvinen