Categories
Artikkelit

Käräjäoikeudelle kunnon tilat

Oikeusministeri Henrikssonin mukaan Etelä-Karjalan käräjäoikeuden uudet tilat on investointien tärkeyslistan kärjessä.

Heikki Sopanen

LAPPEENRANTA. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) lupaa Etelä-Karjalan käräjäoikeudelle toimivat ja tarkoituksenmukaiset tilat.

-Se on oikeusministeriön tavoite. Nythän käräjäoikeus toimii kahdessa paikassa Lappeenrannassa ja Imatralla ja nykyisiä Lappeenrannan väistötiloja ei ole suunniteltu käräjäoikeuskäyttöön. Uusiin tiloihin voidaan sijoittaa koko käräjäoikeus, ministeri kaavailee.

Henriksson ei halua ottaa kantaa siihen, tulisivatko uudet tilat Lappeenrannan kaupungintalon mahdollisen laajennuksen yhteyteen. Kaupunki, oikeusministeriö ja Senaatti-kiinteistöt neuvottelevat parhaillaan asiasta. Senaatti-kiinteistöt rakentaisi tai rakennuttaisi tilat ja ministeriö menisi niihin vuokralaiseksi.

-Suurin vuokranantajamme Senaatti-kiinteistöt selvittää nyt, onko käräjäoikeuden siirtyminen kaupungintalon laajennuksen yhteyteen mahdollista. Tästä ei ole tehty erillistä päätöstä kehysriihessä, mutta ministeriömme kehyksessä on rahaa, joka on tarkoitettu käräjäoikeuksien vuokriin, Henriksson kertoo.

HENRIKSSONIN mukaan Etelä-Karjalan käräjäoikeuden tilat on kiireellisyydessään yksi tärkeimpiä asioita investointilistalla. Hän sanoo, että ministeriö ei halua jarruttaa neuvotteluja vaan saada ratkaisun aikaan.

-Lähtökohta ja tahtotila on, että saamme käräjäoikeudelle hyvät tilat. Virkamiehille on annettu tehtäväksi löytää ratkaisu.

Hallituksen kehyspaperiin on kirjattu lause käräjäoikeuksien rakenneuudistuksen jatkamisesta. Henriksson sanoo, että se ei vaikuta tila-asian ratkaisuun.

-Voin sanoa, että Etelä-Karjalan käräjäoikeus on tulevaisuudessa melko turvassa. Käräjäoikeuksien vähentäminen ei ymmärtääkseni ole tärkeimpiä tapoja ratkaista oikeudenhoidon ongelmia.

LAPPEENRANNAN kaupunki toivoo valtion rakentamispäätöstä pian. Syynä on kauppakeskus Ison-Kristiinan rakennustöiden alkaminen kaupungintalon vieressä. Ensimmäinen kaupunginsihteeri Juha Willberg sanoo, että jos päätös tulee ennen kesälomia, rakentaminen voisi alkaa ensi vuoden keväällä samanaikaisesti kauppakeskustöiden kanssa. Laajennus olisi valmis syksyllä 2015 Toimialajohtaja Jorma Heinonen Senaatti-kiinteistöistä sanoo, että ministeriö päättää, lähteekö hanke liikkeelle.

-Jos uusi rakennus halutaan, meillä ei ole esteitä toteuttamiselle, kunhan vuokrat ja muut pelisäännöt sovitaan.

Ministeriön ylijohtaja Kari Kiesiläinen sanoo, että he tarvitsevat tarkan arvion euroista.

-Kustannukset pitää pystyä kattamaan tiedossa olevana vuokra-aikana ja niin että pääsemme tiloista eroon, kun haluamme.

Kaupungin toiveesta Kiesiläinen sanoo, että kaupungilla on omat kiireensä ja ministe- riöllä omansa.

KUVATEKSTI

Marleena Liikkanen

Ison-Kristiinan rakennustöiden kanssa samaan aikaan olisi mahdollista rakentaa myös Lappeenrannan kaupungintalon laajennus. Etelä-Karjalan käräjäoikeus voisi sijoittua sinne kokonaisuudessaan.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen