Kaukaalta lähtee 50 henkeä

LAPPEENRANTA. Valtaosa leikkauksista kohdistuu paperitehtaalle. Kaikki vähennykset hoituvat eläkejärjestelyillä.

HEIKKI SOPANEN

UPM vähentää Kaukaan paperitehtaalta Lappeenrannasta ja tehtaiden yhteisistä toiminnoista 50 työntekijää. Valtaosa vähennyksistä kohdistuu paperitehtaalle. Päätökseen saatujen yt-neuvottelujen seurauksena työt loppuvat 37 työntekijältä, 11 toimihenkilöltä ja kahdelta ylemmältä toimihenkilöltä. Vähennykset toteutetaan eläkejärjestelyillä. Useimmat ilman työtä jäävistä siirtyvät niin sanottuun eläkeputkeen.

-Luvussa on mukana myös määräaikaisia työsuhteita, ja jotkut ovat jo virallisessa työeläkeiässä. Yhteisissä toiminnoissa ihmisiä vähennetään kuorimolta ja ostovarastotoiminnoista, Kaukaan tehdasintegraatin johtaja Juha Kääriäinen kertoo.

Kääriäisen mukaan henkilöstövähennykset ovat valitettavia mutta välttämättömiä Kaukaan kilpailukyvyn parantamiseksi.

-Uudistamme tehtaan toimintaa entistä tehokkaampaan ja joustavampaan malliin.

Ilman työtä jääville ei ole vielä henkilökohtaisesti kerrottu asiasta. Kääriäisen mukaan se tapahtuu lähipäivinä.

Työntekijöiden pääluottamusmies Kari Rikkilä vastaili maanantaina epätietoisten työntekijöiden kysymyksiin.

-Paljon oli kysymyksiä. Töihin jääviä mietityttää, kuinka työt järjestetään vähennysten jälkeen. Porukka on jo nyt niin vähissä, että sairastapausten ja lomien tuuraukset ja vuorojen paikkaukset tuottavat vaikeuksia.

Rikkilän mielestä työntekijämäärän vähentämisessä on tullut raja vastaan. Rikkilä kertoo, että tämänkertaisten yt-neuvottelujen aikana muutama työntekijä otti yhteyttä ja kertoi haluavansa putkeen. Muut laitetaan sinne työnantajan valinnan perusteella.

-Irtisanomisista tässäkin on kysymys, vaikka se muotoillaan henkilöstön vähentämiseksi. Ainoa positiivinen asia näissä irtisanomisissa on, että ihmiset pääsevät putkeen. Minua huolettaa, kuinka jäljelle jäävät jaksavat.

Nyt päätettyjen vähennysten jälkeen Kaukaan paperi- ja sellutehtaan henkilöstömäärä on noin 670 henkilöä.

Lappeenrantaan kohdistuvat vähennykset ovat osa UPM:n uudelleenjärjestelyjä, joista yhtiö ilmoitti tammikuussa ennen yt-neuvottelujen alkamista. Järjestelyissä UPM vähentää Euroopan painopaperikapasiteettiaan 580?000 tonnilla ja sulkee Rauman paperikone 3:n Suomessa ja Ettringenin paperikone 4:n Saksassa huhtikuun loppuun mennessä.

-UPM tukee eri muodoissa työnsä menettävien työntekijöiden työnhakua ja uudelleenkoulutusta, sanoo UPM:n Paperiliiketoiminnan johtaja Jyrki Ovaska.

Vähennysohjelma

Metsäjätti UPM kertoi tammikuussa isoista paperipuolen leikkauksista.

Raumalta suljetaan paperikone 3.

Saksasta suljetaan paperikone Ettringenistä.

Kaukaan tehtailta vähennetään 50 henkeä.

Jokilaakson paperitehtaalla Jämsässä on neuvoteltu 45 hengen vähentämisestä.

Tutkimus- ja kehitysyksikössä neuvotellaan yhteensä noin 40 hengen väehnnyksistä Suomessa ja Saksassa.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen