Liito-oravametsä sai aikalisän

Lappeenranta. Kaupunki myi UPM:lle leimikon vanhastaan tunnetulta liito-oravan reviiriltä. Asukkaat haluavat säästää metsän sekä itsensä että oravan vuoksi.

Seija Hackman

Lappeenrannan Pajarilassa liito-orava-alueelle suunniteltu avohakkuu on toistaiseksi peruuntunut.

Hakkuut kaupungin mailla Pajarilantien liepeillä oli määrä aloittaa maanantaina, mutta metsäkoneet eivät ilmestyneet paikalle.

-Asiaa harkitaan nyt ainakin muutama päivä, kaupungin metsätalouspäällikkö Risto Laukas kertoi.

Leimikkoa on yhteensä neljä ja puoli hehtaaria. Suunnitelmat päätyivät pöydälle, kun asukkaat ottivat yhteyttä Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiiriin.

Asukkaat huolestuivat siitä, että aivan asutuksen vierestä hakattaisiin monimuotoista metsää, jossa elää myös liito-oravia.

-Järjetön suunnitelma. Alueella lie satoja vuosia ollut liito-oravia. Meidän metsäämme ei juuri siksi ole kaadettu. Alueen olisi tärkeä säilyä yhtenäisenä, vieressä asuva ja metsää omistava Veikko Matikainen puuskahtaa.

Liito-oravan reviiri ulottuu leimikon itä- ja lounaispuolelle. Uusi hakkuu pirstoisi sen.

-Aluetta on jo nakerrettu. Jos se vielä rikotaan, se on oraville tuhoisaa, luonnonsuojelupiirin metsävastaava Anitta Miikkulainen toteaa.

Piiri ihmettelee, miten lupa hakkuisiin ylipäätään tuli. Etelä-Karjalan allergia- ja ympäristöinstituutti kartoitti alueen liito-oravat vuosina 2005 ja 2008. Papanoita löytyi.

-Kartoitukset tehtiin kaupungin tilauksesta. Kaupungin on täytynyt olla hyvin tietoinen niistä. Silti sen jälkeenkin on hakattu, luonnonsuojelupiirin sihteeri Eini Kosonen viittaa leimikoiden välissä olevaan aukkoon.

Asukkaat ovat huolissaan omastakin puolestaan. Matikaisen naapurissa Leena Kovanen kertoo maisemansa muuttuvan dramaattisesti, jos hakkuut toteutuvat.

-Näemme silloin suoraan autopurkaamoon.

Risto Laukas vetoaa siihen, että ELY-keskus antoi hakkuille luvan. Lupa perustui marraskuiseen maastokäyntiin, jolla ei havaittu merkkejä liito-oravasta.

Luonnonsuojelupiiri arvostelee kartoituksen toteutusta.

-Ei marraskuussa voi kartoittaa liito-oravaa, papanat eivät näy silloin, Miikkulainen muistuttaa.

Maastokäynnillä olivat Laukas ja ELY:n liito-orava-asiantuntijaa sijaistava biologi.

Uuden kartoituksen alueella tekivät lauantaina luonnonsuojelupiirin Juha Juuti ja Maija-Liisa Laitinen. He löysivät reviiriltä 12 merkkiä liito-oravasta.

Leimikon on kaupungilta ostanut metsäyhtiö UPM.

Kirjoittaja:
Seija Hackman