Categories
Artikkelit

Maakuntavaltuusto huolestui viisumivapaudesta

Viisumivapaus – Korkeista Etelä-Karjalan rikosluvuista hätkähtäneet valtuutetut vaativat poliisille ja rajalle resursseja ennen rajan aukeamista.

Anne Kotiharju

Pestäänkö Etelä-Karjalassa kohta tuberkuloosin pelossa käsiä joka kauppakäynnin jälkeen? Viisumivapaus ja ulkomaalaisten tekemien rikosten iso määrä Etelä-Karjalassa puhuttivat maanantaina kokoontunutta maakuntavaltuustoa.

Sen sijaan puheenjohtaja- ja muut henkilövalinnat sujuivat nuijankopautuksilla.

-Poliisi ei pysty nykyisin resurssein hoitamaan tätä asiaa. Ja entä jos rajanylitykset vielä kymmenkertaistuvat? Se on yhtä hullunmyllyä sitten. Nyt on vietävä viestiä valtionhallintoon, vaati rajaongelmat kokouksen muissa asioissa esille nostanut Lalli Partinen (sit.)

15 vuotta Nuijamaan rajanylityspaikalla työskennellyt Ari Hooman (ps.) ei ymmärrä ”viisumivapauden hypetystä”.

-Tälläkään hetkellä ei pystytä tarkastamaan sillä tarkkuudella kuin pitäisi ja kuin yleensä luullaan. Toivon todella, että EU-päättäjät veisivät viisumivapautta eteenpäin vasta, kun infra ja resurssit on saatu kuntoon.

Markku Papinniemi (ps.) lisäsi uhkalistaan tuberkuloosin.

-Yhden henkilön tuberkuloosikaranteenin hinta on jopa 300 000 euroa.

Olli Saarela (sd.) ottaisi turisteilta kyllä rahat pois, mutta epäili viisumivapautta ja piti poliisien määrää riittämättömänä.

Valtuuston puheenjohtajaksi valittu kansanedustaja Ari Torniainen (kesk.) totesi aina toppuutelleensa viisumivapautta.

Reijo Paajanen (kok.) muistutti, että maakuntaa kuitenkin pystytään kehittämään juuri Venäjän läheisyyden ansiosta.

Maakuntavaltuusto hyväksyi vuoden 2012 tilinpäätöksen, joka oli 425 00 euroa ylijäämäinen. Ylijäämästä suuri osa oli päättyneiden ohjelmarahoitusten korkotuottoja.

Jäsenkuntien maksuosuudet ovat runsaat kaksi miljoonaa euroa. Maksuosuuksia kerättiin toimintavuonna 3,2 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

Maakuntahallitus

Jukka Kopra (kok), puheenjohtaja

Jukka Kärnä (sd.), v 1. varapuheenjohtaja Ari Berg (kesk.), 2. varapuheenjohtaja Tiina Wilen-Jäppinen (sd.), Anneli Kiljunen (sd.), Antti Rämä (kesk.), Katri Pulli (kesk.), Anu Urpalainen (kok.), Marja-Leena Leppänen (ps.)

Maakuntavaltuusto

Ari Torniainen (kesk.), puheenjohtaja

Tapio Virkki (sd.), 1. varapuheenjohtaja Kari Metsäkallio (kok.), 2. varapuheenjohtaja

40

prosenttia Etelä-Karjalan rikoksista on Tilastokeskuksen mukaan ulkomaalaisten tekemiä.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju