Vapaudenaukio muuttuu

LAPPEENRANTA. Technopoliksen uusi viisikerroksinen talo nousee maakuntakirjaston viereen.

HEIKKI SOPANEN

Technopoliksen toimistorakennus alkaa hahmottua Lappeenrannan kirjaston viereen. Viisikerroksiseen rakennukseen tulee toimistotilojen lisäksi Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten niin sanottu Aikuistentalo. Eksote tulee tiloihin vuokralaiseksi, ja alustava vuokrasopimus on jo tehty. Aikuistentalo tarjoaa asiakkaille erilaisia sosiaali- ja terveyspalveluja ja sinne muuttaa 70 sosiaalipuolen työntekijää.

Uuden ”kakkostalon” rakentaminen kolminkertaistaa Technopoliksen tilat Vapaudenaukiolla. Ykkösvaihe rakennettiin viisi vuotta sitten, ja kakkosvaihe rakennetaan kiinni ykkösvaiheeseen. Rakennuksiin tulee sisäyhteys eri kerroksiin. Samalla poistuu suurin osa maanpäällisistä pysäköintipaikoista Technopoliksen ykkösvaiheen edustalta. Joitakin asiakaspysäköintipaikkoja jää, mutta muu pysäköinti siirtyy maan alle rakennettaviin tiloihin.

Kakkosvaihe on vaatinut asemakaavamuutoksen, joka menee keskiviikkona Lappeenrannan teknisen lautakunnan hyväksyttäväksi. Lautakunnasta kaava menee kaupunginhallitukseen, joka asettaa sen nähtäville määräajaksi mahdollisia lausuntoja varten. Kaavan vahvistaa kaupunginvaltuusto.

Jos kaava saa lainvoiman ilman mutkia, rakentaminen voi Technopoliksen alueyksikön johtajan Markku Hokkasen mukaan alkaa ensi syksynä ja rakennus on valmis syksyllä 2014. Rakennuksen kustannusarvio on 13 miljoonaa euroa.

Toimistotalo nousee keskelle eri vuosikymmeniltä olevaa rakennuskantaa. Naapurissa on maakuntakirjaston lisäksi nykyinen kaupunginteatteri, Peltolan koulu ja 1950-60-luvuilla rakennettuja kerrostaloja. Maamerkkinä alueella on vesitorni.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen