Vuokra-asuntojen hinnoissa pienet erot

ASUMINEN – Kaupungin vuokrakämppä kilpailee turvallisuudella ja vuokraan sisältyvällä vesimaksulla.

HELENA RISSANEN

Pitäisi saada vuokrakaksio. Lappeenrannan asuntopalvelulta voisi saada vanhemman kämpän yhdeksän euron neliöhintaan, uuden tai peruskorjatun vähän yli kympillä. Asuntovuokraukseen erikoistunut julkinen osakeyhtiö VVO tarjoaa vuokra-asuntoja Lappeenrannassa keskimäärin 10,80 euron neliöhinnalla ja Imatralla alle yhdeksällä eurolla. Imatran YH-rakennuksen asunnoista peritään 6,70—10,20 euron neliöhintaa.

Vapailla markkinoilla hinnat vaihtelevat enemmän, mutta keskihinnat eivät ole kovin paljon korkeammat.

— Kaupungin vuokra-asunnoissa riittää kuukauden vuokratakuu eikä vesimaksua peritä erikseen. Se tekee asumisesta hiukan edullisempaa kuin vapailla markkinoilla, palvelupäällikkö Eija Suoreijus Lappeenrannan asuntopalvelusta muistuttaa.

Vapailla vuokramarkkinoilla vaaditaan yleisesti vähintään kahden kuukauden vuokratakuu, jonka palauttaminen aiheuttaa joskus riitoja. Kaupungin kämppä on myös turvallisempi, koska ulos joutuu vain sääntöjä rikkomalla tai jättämällä vuokrat rästiin.

Lappeenrannan asuntopalvelulla on vuokrattavia asuntoja liki 5 000 eri puolilla Lappeenrantaa Rauhasta Ylämaalle.

— Eniten halutaan pieniä yksiöitä ja kaksioita keskustasta. Heikoin kysyntä on haja-asutusalueilla, missä palvelut ovat huonommat. Pientä keskusta-asuntoa voi joutua jonottamaan pitkään, länsialueilta asunnon saa parissa kuukaudessa.

Imatran kaupungin asumispalvelujen suurin tuottaja on Imatran YH-Rakennuttaja, jolla on 1 790 vuokra-asuntoa ympäri kaupunkia.

— Kalleimmat asunnot ovat Imatrankosken keskustassa. Pisimpään tyhjänä ovat keskustasta kauempana olevat isot asunnot ja kysytyimpiä ovat yksiöt ja kaksiot palvelujen läheltä, Kirsi Dillström Imatran YH-Rakennuttaja Oy:stä kertoo.

VVO:lla on Lappeenrannassa 575 ja Imatralla 344 vuokra-asuntoa. Lappeenrannan edullisimmat VVO-kaksiot löytyvät Skinnarilasta ja kalleimmat keskustasta. Imatralla edullisimmat löytyvät Sienimäestä ja kalleimmat Mansikkalasta.

— Isommat perheasunnot keskustan ulkopuolisilla alueilla saattavat aiheuttaa myyntineuvottelijoille enemmän työtä, tiiminvetäjä Juha Laitinen VVO-kotikeskuksesta kertoo.

Yksityiset vuokramarkkinat vetävät hyvin.

— Lappeenrannan keskustassa pieniä asuntoja on koko ajan vähemmän tarjolla kuin on kysyntää, vuokravälittäjä Kirsi Honkatukia SKV Kiinteistönvälitys Oy:stä sanoo.

Tilanne on Honkatukian mukaan samankaltainen läpi vuoden.

Vuokrataso on Lappeenrannassa melko kova.

— Silloin kun vuokra menee yli tuhannen euron, asunnon vuokraaminen hidastuu. Se on kipuraja.

Vuokra-asuminen

Suomessa on noin 800 000 vuokra-asuntoa, joista puolet on rahoitettu valtion arava- tai korkotukilainalla.

Arava- ja korkotukiasuntoja tuottavat ja omistavat pääasiassa kunnat ja yleishyödylliset yhteisöt.

Ara-asuntojen vuokralla katetaan talon rakentamisesta aiheutuneet pääomakulut sekä kiinteistön hoitokulut.

Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokra määräytyy markkinoiden mukaan.

Ympäristöministeriö

Kirjoittaja:
Helena Rissanen