Autot mielivät näytille

Lappeenranta. Jenkkiautojen harrastajat toivovat pääsevänsä kokoontumaan kaupungin julkisille paikoille ja ihmisten ilmoille.

Ilpo Leskinen

Jenkkiautojen kesä on alkanut. Kymmeniä autoharrastajia ja kiinnostuneita kokoontui tiistai-iltana kello 18 lähtien Lappeenrannan Hyrymäkeen Varaosamaailman parkkipaikalle.

Jenkkiautojen harrastajat Arto Ruokonen ja Jari Pekkanen kertovat, että siellä kokoonnutaan tällä tietoa koko kesän ajan. On heille toiveissa myös Hyrymäkeä näkyvämpi kokoontumispaikka.

— Toivomme pääsevämme kokoontumaan kaupungin julkisille paikoille, esimerkiksi kerran kuussa satamatorille. Vanhat jenkkiautot varmasti houkuttelisivat runsaasti väkeä paikalle. Satamatorin yrittäjät ottaisivat meidät mielellään vastaan, Ruokonen sanoo.

Kaupungin edustajien kanssa he eivät ole päässeet täyteen yhteisymmärrykseen. Ruokosen mukaan satamatorille pääsy tuntuu olevan byrokraattisten mutkien sekä epäilysten ja ennakkoluulojen takana.

— Jenkkiautojen harrastajista suuri osa on tavallista perheellistä väkeä, ja tämä on usein koko perheen harrastus. Tapahtumiin tullaan koko perheen voimin, Ruokonen sanoo.

Jenkkiautot eivät näytä olevan vasta ajokortin saaneiden harrastus. Tiistai-iltana kokoontuneen porukan valtaosa lähenteli keski-ikää tai oli jo. Monella on useampi kuin yksi auto.

Harrastajilla on Pekkasen muutama vuosi sitten perustama Guuts Meinings -ryhmä. Se ei ole yhdistys, eikä sillä ei ole tiukkoja sääntöjä.

— Nimi kertoo, että hyvä meininki on harrastuksessa pääasia, Pekkanen sanoo.

Sillä nimellä löytyy Facebookista eteläkarjalaisten jenkkiautoilijoiden ryhmä, jossa on jo toistasataa jäsentä. Guuts Meinings pitää yhteyttä ja sopii kokoontumisia myös overdrive.fi -sivuston keskustelupalstalla.

Kokoontumiset ovat Ruokosen ja Pekkasen mukaan vapaamuotoisia ja kaikille kiinnostuneille avoimia. Paikalle saa tulla muullakin kuin jenkkiautolla.

Kokoontumisen päätteeksi autot lähtevät kaupungille ajelemaan ja kahvipaikkaa etsimään. Myös huviajeluja kauemmas harrastetaan.

Museoautojen harrastajista jenkkiautoilijat eroavat siinä, että autoja kunnostetaan vapaammalla kädellä ja henkilökohtaisten mieltymysten mukaan.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen