Jätevesiä tarjottiin kotirantaan

Taipalsaari. Ismo Talka ei ymmärrä toteuttamiskelvotonta suunnittelua. Pien-Saimaan jätevesihuollon yleissuunnitelma tehtiin korkeuskäyrien perusteella.

Anne Kokkonen

Punainen pollukka pomppasi Ismo Talkan silmille Merenlahden jätevesihuollon yleissuunnitelmaa koskeneessa yleisötilaisuudessa. Jätevesipumppaamo oli merkitty kartalla Talkojen omakotitalon rantaan.

-Kun kysyin tästä, kuulin, että oli katsottu alavin paikka, johon noin 30 kiinteistön jätevedet tultaisiin pumppaamaan. Siitä jätevedet jatkaisivat siirtoviemäriputkia pitkin kohti Lappeenrantaa, Talka kertoo.

Paikka on tosiaan alava, miltei rannan tasalla. Syvä oja kulkee suojellun tervalepikön vierestä kohti pahoin rehevöitynyttä Pien-Saimaata.

-Pumppaamojen ylivuotoja sattuu monista eri syistä. Siksi niitä ei koskaan pitäisi laittaa veden äärelle. Kaikesta näkee, että tämä suunnitelma on tehty kirjoituspöydän äärellä korkeuskäyrien perusteella tutustumatta lainkaan tilanteeseen paikan päällä.

Pien-Saimaan äärellä asuva Talka kannattaa järven suojelutoimia mutta ei ymmärrä rahan haaskaamista toteuttamiskelvottomiin papereihin. Kun hän kritisoi esitettyjä ratkaisuja, Lappeenrannan seudun ympäristötoimen edustajat totesivat tyynesti, että ongelmat voidaan ratkaista seuraavassa suunnitelmassa.

-Olisi tehty yksi suunnitelma kerralla kunnolla!

Jos suunnittelija olisi vaivautunut käymään kylässä ja tapaamaan sen asukkaita, paikalliset olisivat voineet antaa monta hyvää vinkkiä jätevesiongelman ratkaisemiseksi. Nyt valmis suunnitelma lyötiin käteen ottakaa tai jättäkää?-periaatteella.

-Järjettömiä ratkaisuja on esitetty muuallekin, jossain pumppaamoa on kaavailtu jopa uimarannan viereen.

Suunnittelijan mukaan Merenlahden ja neljän muun kylän jätevesien yleissuunnitelmat tehtiin normaalikaavan mukaan. Tarkoituksena oli lähinnä antaa kyläkunnille asiaan liittyvää mietittävää.

-Yleissuunnitelma on ohjeellinen. Se ei tule toteutumaan sellaisenaan, korostaa FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy:n johtava projektipäällikkö Pia Kettunen.

Tilaaja olisi voinut halutessaan ohjeistaa suunnittelijan toimimaan toisinkin. Tällä kertaa suunnittelijalta ei edellytetty maastokäyntejä tai mittauksia.

Pisa 2013-hankkeen projektikoordinaattori Raija Auran mukaan vajaat 20?000 euroa maksanut yleissuunnitelma kokonaisuudessaan tyydytti tilaajaa. Asukkaille ja kiinteistönomistajille tarjottiin valmis suunnitelma, jonka tarkempiin yksityiskohtiin perehdytään siinä vaiheessa, kun aletaan miettiä hankkeiden toteuttamista.

-Toteutus on täysin riippuvainen asukkaiden päätöksistä. Juuri nyt ei minkään kylän suunnittelu vielä ole lähtenyt etenemään tai tarkentumaan, Aura toteaa.

Jätevesihuollon yleissuunnitelmat

Osa Pien-Saimaan kuormituksen vähentämishanke PISA 2013:ea.

Suunnitelmat tehty Lavikanlahden, Leväsen, Merenlahden, Rehulan ja Vehkataipaleen kylille.

Hankkeen rahoittajina EU maaseuturahasto, Kaakkois-Suomen ELY-keskus, Lappeenrannan kaupunki sekä Raija ja Ossi Tuuliaisen säätiö.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen