Valitus lykkää City-korttelin rakentamista

Lappeenranta. Osuuspankki saattaa luopua toimitalosuunnitelmasta. Lemminkäinen olisi aloittanut rakentamisen pohjatyöt heti. Killan puheenjohtaja Marja Vuorinen jätti valituksen yksityishenkilönä.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju

Lappeenrannan City-korttelin rakentaminen viivästyy. Valtiotieteiden tohtori, tutkija Marja Vuorinen jätti Kouvolan hallinto-oikeudelle kaavasta valituksen yksityishenkilönä. Vuorinen on Lappeenrannan Kilta ry:n puheenjohtaja.

Valitus pysäytti rakennusyhtiö Lemminkäisen suunnitelmat niin sanotulla Tapanaisen talon tontilla. Lemminkäinen olisi aloittanut osuuspankin toimitalon rakentamisen syksyllä.

 

Lemminkäinen on jättänyt purkulupahakemuksen vanhasta Tapanaisen talosta. Purkaminen olisi alkanut heti kaavan saatua lainvoiman.

Nyt myös korttelin alle suunnitellun City-parkin ja kirkon eteen suunnitellun Marian aukion rakentaminen joutuvat aikalisälle.

 

Vuorinen sanoo tehneensä ison ratkaisun.

-Ymmärrän hirveän hyvin, että minussa on aineksia nyt hyvin epämiellyttäväksi ihmiseksi. Pidin valitusta kuitenkin tarpeellisena ja toivon, että jään henkiin tässä prosessissa.

-Halusin viheltää pelin poikki.

 

Lappeenrannan vs. kaupunginarkkitehti Erkki Jouhki kertoo, että valituksen käsittely hallinto-oikeudessa vie yleensä noin vuoden. Valitusta voi jatkaa vielä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Lemminkäinen Talon aluejohtaja Seppo Tokkola on harmissaan.

-Suunnittelu oli jo hyvin pitkällä. Alustavia hankintoja oli tehty. Henkilökunta oli lähtöasemissa.

Purkamisen ja kaivamisen, vanhojen rakennusten tukemisen ja ponttauksen jälkeen olisi päästy maanpäälliseen rakentamisen syksyllä.

-Tämä tarkoittaa nyt sitä, että Cityllä ei tapahdu mitään. Cityn rakentaminen olisi aloitettava tästä kulmasta, koska kulkuyhteys parkkihalliin on Kirkkokadulta.

Lemminkäinen on hakenut kaavamuutosta myös Koulukadun varren tontille. Siinä oli tarkoitus jatkaa rakentamista limittäin Tapanaisen tontin kanssa.

-Nyt on pakka ihan levällään. Ei tiedetä, miten edetään.

Tokkola toivoo, että osuuspankki jaksaa odottaa valituksen loppuun ja pysyy mukana.

 

Etelä-Karjalan osuuspankin toimitusjohtaja Jari Himanen ei ole mukana pysymisestä varma.

-Asia ei ole selvä vielä. Ei ole ehditty tehdä arviota. Enkä osaa sanoa suuntaan enkä toiseen. Suunnitelmat pysäytettiin perjantaina, kun kuultiin valituksesta.

Himanen selvittää, että Lemminkäisen kanssa tehty esisopimus on voimassa elo-syyskuun vaihteeseen asti.

-Sitä ennen asia on käytävä läpi Lemminkäisen kanssa. Asiasta neuvotellaan jo lähiviikkoina.

Valituksen pitkittyminen toisi lisää ongelmia.

-Meillä ei ole vielä mitään vaihtoehtoa b.

Anne Kotiharju