Farssi jää odottamaan yleisöä

Teatteri. Myrskyluodon Maija -musikaali pelasti Lappeenrannan kaupunginteatterin lipunmyynnin niin syksyllä kuin keväällä. Riemurahat jätti katsomon yllättävän tyhjäksi.

Riina Nokso-Koivisto

Lappeenranta. Kevätkauden katsojamäärä jätti Lappeenrannan kaupunginteatterin väen osin ymmälleen. Suurin yllätys oli, ettei Riemurahat-farssi vetänyt teatteriin yleisöä.

Farssin näki 1 884 ihmistä ja katsomon täyttöaste jäi alle 32 prosenttiin.

— Kaikkien tutkimusten mukaan yleisö haluaa komediaa. Me vastasimme tähän pyyntöön, valitsimme parhaan englantilaisen farssin ja hankimme siihen parhaan ohjaajan. En ymmärrä tätä, teatterinjohtaja Jari Juutinen kummastelee.

Juutinen miettii, voiko syy juontua aikaan ennen hänen johtajakauttaan.

— Tulee mieleen, onko ennen minun johtajakauttani Lappeenrannassa annettu muille teattereille niin rajusti etumatkaa, että sitä ei nyt vain saada kurottua kiinni.

Juutinen on ennenkin antanut ymmärtää, että teatterin tekemisen laatu oli häntä edeltävän teatterinjohtajan jäljiltä huonossa jamassa.

Yksi syy voi kuitenkin olla myös ensi-illan ajankohta eli kevät: komediat kiinnostavat usein pikkujouluseurueita. Sen takia Riemurahat jatkaa syksyllä kaupunginteatterin ohjelmistossa.

Toinen ikävä yllätys oli Humiseva harju, joka sai Riemurahojakin pienemmän yleisön: 1 782 katsojaa.

— Olisin odottanut Humisevalle harjulle ainakin tuplasti yleisöä.

Juutinen pitää Humisevaa harjua ohjaaja Lija Fischerin parhaana työnä. Teatterinjohtaja on pohtinut, veikö Myrskyluodon Maijan yleisömenestys kenties katsojia Humisevalta harjulta, koska kumpikin näytelmä on omalla tavallaan isoa draamaa.

Myös Marjatan satuhetki -lastennäytelmän vastaanotto jätti ohjaaja Juutisen ihmetyksen valtaan. Esitystä kävi Veeran kammarissa katsomassa vain 356 katsojaa.

Sen sijaan Veeran kammarin kevään toinen ensi-ilta, Sad Songs from the Heart of Europe, kiinnosti yleisöä. Katsomo täyttyi lähes 60-prosenttisesti ja palaute oli Juutisen mukaan hyvin kiittävää.

Suurimman osan, lähes puolet koko yleisöstä toi teatteriin kevätkaudellakin musikaali Myrskyluodon Maija, joka sai ensi-iltansa syksyllä.

Kaikkiaan Lappeenrannan kaupunginteatterissa kävi kevätkaudella reilut 11 000 katsojaa. Vaikka määrä ei ole niin suuri kuin teatterilaiset toivoisivat, se on kuitenkin enemmän kuin viime keväänä. Teatteri joutui myös peruuttamaan muutamia esityksiä, mikä vaikutti hieman lopputulokseen.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto