Sairaalaparkista rahareikä

Pysäköintihalli. Eksote harkitsee 450 000 euron avustusta Sairaalaparkki Oy:lle. Eksote on jo aiemmin antanut yhtiölle 500 000 euron lainan ja satsannut yhtiön omaan pääomaan 250 000 euroa.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju

Eksotelle on tulossa yllättävä rahareikä keskussairaalan taakse puoli vuotta sitten avatusta parkkihallista. Eksoten hallitus käsittelee tänään 450 000 euron avustuksen myöntämistä tytäryhtiölleen Etelä-Karjalan Sairaalaparkki Oy:lle.

Eksote oli talousarviossaan varautunut 50 000 euron avustukseen.

Eksoten talousjohtajan Liisa Mänttärin mukaan parkkiyhtiön 50 000 euron avustustarve perustui parkkiyhtiön edellisen toimitusjohtajan, Lappeenrannan Asuntopalvelut Oy:n toimitusjohtajan Seppo Ylitalon antamaan arvioon.

-Nyt uusi toimitusjohtaja on tehnyt tarkempia laskelmia muun muassa käyttöasteesta ja kiinteistöverosta, ja avustustarve nousi 450 000:een.

Parkkiyhtiön oma pääoma on arvion mukaan tämän vuoden lopussa miinuksella 359 000 euroa. Osakeyhtiöllä sen pitäisi olla plusmerkkinen.

Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen on vakuuttanut tähän mennessä, ettei parkkitalo rasita millään tavoin Eksoten budjettia.

-Rakentamiseen ei ole laitettu Eksoten rahoja. Se oli kyllä tiedossa, että alkuun joudumme antamaan tuollaiset 150 000-200 000 euroa, selvittää Itkonen nyt.

-Ihmiset eivät käytä sitä pysäköintitaloa toivotusti, vaan vievät ympäristöön ilmaisille paikoille. Lisäksi yhtiö ei ollut varautunut kiinteistöveroon.

Sairaalaparkki maksaa kiinteistöveroa runsaat 100 000 euroa vuodessa. Itkosen mukaan tämä on ensimmäinen kerta, kun Eksote joutuu budjetissaan avustamaan parkkiyhtiötä.

-Mitään muuta ei ole. Eksote on kyllä taannut yhtiön lainat.

Sairaalaparkki maksoi 10,8 miljoonaa euroa, kun suunnitteluvaiheessa arvio oli 8,5 miljoonaa.

Parkkiyhtiön hallituksen lemiläinen puheenjohtaja Hannu Hakonen (kesk.) selvittää, että Eksote on antanut yhtiölle lainaa muun muassa suunnittelukustannuksiin sekä satsannut yhtiön alkupääomaan. Tarkkoja summia hän ei muista.

-Ajatus oli, että kun yhtiö pääsee jaloilleen, maksetaan takaisin.

Parkkiyhtiön tänä vuonna aloittanut oto toimitusjohtaja Jari Iskanius kertoo summat. Eksotella on yhtiöltä noin 500 000 euron saamiset. Lisäksi Eksote satsasi yhtiön alkupääomaan noin 250 000 euroa. Yksi vaihtoehto olisi, että Eksote antaa saamisensa parkkiyhtiölle anteeksi sen sijaan, että antaisi Itkosen esittämän 450 000 euron avustuksen.

Hannu Hakonen sanoo, että jotkut asiat ovat tulleet yhtiön hallituksellekin yllätyksenä.

-Kiinteistöveroasia tuli yllätyksenä. Käyttömäärät paljastuivat odotettua pienemmiksi. Ja alussa tuli yllättäviä lisäkustannuksia, kun suunnittelu oli ollut puutteellista.

Toimitusjohtaja Jari Iskaniuksen mukaan käyttöaste on nyt noin 60 prosenttia.

-Nykyisillä pysäköintituloilla on erittäin haasteellista saada yhtiö tulemaan toimeen omillaan. Mutta talon käyttö lisääntyy koko ajan, arvioi Iskanius.

Anne Kotiharju