Tiurussa asutaan ehkä jo parin vuoden päästä

Joutseno. Impilinnasta ja parvekkeista löytyi yhteisymmärrys museon kanssa. Uudisrakennus sopii nyt maisemaan.

Helena Rissanen

Ensimmäiset seniorit saattavat tähyillä Saimaan maisemia Tiuruniemen sairaalaan remontoiduista asunnoistaan jo kahden vuoden kuluttua.

— Ylimpiin kerroksiin tulee nykyaikaisia, senioreille tarkoitettuja omistusasuntoja tai palveluasuntoja. Alakertaan etsitään erilaisia hoivapalveluyrityksiä. Yhteydenottoja yrityksiin on ollut, mutta asiat ovat vielä kesken, Kiinteistö Oy Seniori-Saimaan puheenjohtaja, Lappeenrannan apulaiskaupunginjohtaja Kari Korkiakoski kertoo.

Jos maanantaina kaupunginhallituksessa hyväksytystä asemakaavasta ei valiteta, se voisi saada lainvoiman elokuussa.

— Noin kahden vuoden kuluttua siitä ensimmäiset asukkaat muuttavat taloon. Tämä edellyttää, että neuvottelut menevät ihan nappiin ja loppusyksystä päästään liikkeelle.

Korkiakoski uskoo, että alueen rakentaminen alkaa vanhan sairaalarakennuksen peruskorjauksella.

Tiuruniemeen laadittu kaava antaa mahdollisuuden monenlaiseen käyttöön.

— Kokemus osoittaa, että toimijoiden kanssa on helpompi puhua yksityiskohdista, kun on vahva kaava.

Kahdeksankerroksinen rakennus, jossa on paljon neliöitä ja kuutioita, ei Korkiakosken mukaan ole helppo jatkojalostettava.

— Siksi esimerkiksi museon kanssa on keskusteltu paljon etukäteen. Pääosalle parvekkeista saatiin esimerkiksi luvat lasituksiin, mikä on edellytyksenä rakennuksen nykyaikaiselle käytölle.

Etelä-Karjalan museo on ollut huolissaan sairaalan vieressä olevan Impilinnan korvaavan uudisrakennuksen mitoista.

— Siitäkin päästiin yhteisymmärrykseen. Massoittelu ja ulkoasu ovat nyt sellaiset, että uudisrakennus sopii maisemaan. Talo on matalampi kuin vanha sairaalarakennus, jonka korkeus nykyisestä vielä kasvaa sisäänvedetyn lisäkerroksen verran.

Kiinteistö Oy Seniori-Saimaan toinen osakas on Holiday Club Resorts Oy. HCR:n toimitusjohtaja Vesa Tengman on suunnitelmista vielä vaitonainen. Hän haluaa odottaa kaavan lainvoimaisuutta.

— Pelkästään suunnittelu maksaa satoja tuhansia, jopa miljoona euroa. Suunnittelua ei kannata aloittaa ennen kuin lainvoimainen kaava on olemassa.

— Meillä on Rauha—Tiuru-alueella jo valmiiksi lainvoimaisia alueita hyödyntämättä. Alueen kehittämisen kannalta ei ole ratkaisevaa, vaikka Tiurua päästäisiin rakentamaan vasta ensi keväänä.

Tiurun kaava

Asemakaava koskee Tiuruniemen päärakennuksen remonttia, Impilinnan korvaamista uudisrakennuksella ja koko alueen kehittämistä terveys- ja hyvinvointipalvelujen, asumisen, loma-asumisen ja matkailun kohteeksi.

Päärakennus on suojeltu. Siihen on mahdollista rakentaa laajennusosia eteläpuolelle ja koilliskulmaan parvekesiiven itäpuolelle. Lisäksi potilassiiven päälle saa tehdä lisäkerroksen.

Nykyisen Impilinnan paikalle saa rakentaa 8½-kerroksisen asuintalon.

Kirjoittaja:
Helena Rissanen