Vety jatkaa Savon valloitusta

Mikkeli. Lappeenrantalaisia vetyjä ja atomeja myydään nyt myös Mikkelin torilla. Puumalan kesästä on jo saatu hyviä kokemuksia.

Anne Kokkonen

Päämajakaupungin valloitus lähti hyvin käyntiin vappuaattona. Mikkelin torille pystytetyn vetykioskin äärellä kuolasi ajoittain monta nälkäistä juhlijaa.

-Aika moni kertoi asuneensa aiemmin Lappeenrannassa ja olevansa nyt iloissaan, kun vetyjä ja atomeita ei tarvitse lähteä hakemaan naapurikaupungista, Visalle Oy:n yrittäjä Visa Varonen myhäili.

Lörtsyjen ja kalakukkojen luvatussa maakunnassa on Varosen mielestä hyvin tilaa myös lappeenrantalaiselle erikoisuudelle. Yllättävän moni tuntee vedyt ja atomit jo entuudestaan, ja vielä useammalle termien sisältö tulee tutuksi lähikuukausien aikana.

-Vedyt ja atomit ovat niin erikoinen juttu, että ne eivät kilpaile minkään muun kanssa. Ne, jotka näitä haluavat, osaavat kyllä tulla hakemaan, Varonen arvioi.

Lappeenrantalaista pikaruokaa Varonen on tarjonnut savolaisille aiemminkin. Viime kesänä Puumalassa toiminut vetykioski sai niin hyvän vastaanoton, että sen perään kyseltiin jo varhain talvella.

-Toiminta jatkuu samassa paikassa ensi kesänäkin. Aloituspäivä on joko ensimmäinen tai 15. kesäkuuta, Varonen mainitsi.

Mitään kulttuurilähettilään viittaa Varonen ei halua ottaa harteilleen, vaikka hän tekeekin Lappeenrantaa tunnetuksi oman maakunnan ulkopuolella. Kaiken ratkaisee maukas tuote, joka toimii aina ja kaikkialla.

-Ja lihapiirakat ovat aitoja lappeenrantalaisia. Sen ovat monet asiakkaat käyneet varmistamassa!

Mikkelin uusittu tori näytti kahtalaiset kasvonsa heti ensimmäisenä myyntipäivänä. Hienoksi laitetun torin on epäilty menettäneen osan asiakkaistaan ja tunnelmastaan, kun pysäköintipaikat siirrettiin maan alle rakennettuun parkkihalliin ja ihmisten asiointireitit siirtyivät uusille urille.

-Paljon riippuu siitä mitä kukin myy. Painavaa tavaraa ei jakseta kantaa pitkiä matkoja, mutta pikaruoka on eri juttu.

Vaikka perinteinen vappusää koetteli ulkona ruokailevia ja raekuurot lakaisivat hetkittäin torin tyhjäksi asiakkaista, Varonen on optimistinen tulevan kesän suhteen. Siistillä ja hyvin hoidetulla torilla riittää varmasti kesällä vipinää.

Vetyjen ja atomien myynti Mikkelin torilla jatkuu kuutena päivänä viikossa elokuun loppuun asti. Visalle antaa samalla työtä neljälle mikkeliläiselle.

Kahvikioski Visalle Oy

Vuonna 2010 perustettu perheyritys.

Keskittynyt pikaruokaan sekä kahvilatuotteisiin.

Toimipisteet Lappeenrannan kauppatorilla, Puumalan satamassa ja Mikkelin hallitustorilla.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen