”Ajattelin, että tämä on sairasta pilaa”

TAIPALSAARI. SaiPan joukkuehenkeä koeteltiin ja kasvatettiin Saimaan vesistöillä.

Tuomo Reponen

JOUKKUEURHEILUSSA on mitä erikoisempia toimintatapoja joukkuehengen nostatukseen. Tai toisaalta sen testaamiseen. SaiPan SM-liigajoukkueen todellinen testi alkoi keskiviikkoiltana Mikko Nikkisen johdolla.

Miehet kirkkoveneisiin kello kymmenen. Ohjelmassa 50 kilometrin soutumatka Ruhan saareen, ja siellä polttopuiden hakkaamista heti suorituksen jälkeen.

—Ajattelin, että tämä on sairasta pilaa, joukkueen hyökkääjä Jesper Piitulainen muistelee lähtötunnelmiaan torstaina alkuillasta. Joukkue on saapunut Päihäniemeen.

Piitulaisen kasvoilta paistaa väsymys. Joukkue ei ole nukkunut reissun aikana käytännössä ollenkaan. Töitä on paiskittu senkin edestä.

—Puolen tunnin torkut olen ehtinyt ottaa. Tuleepahan illalla paremmin uni, Piitulainen keventää.

SAIMAAN vesistöillä kiertävä soutureitti on ollut mitaltaan yli 100 kilometriä. Joukkue on tehnyt puutalkoita virkistysaluesäätiön kohteissa Ruhassa ja Ilkossa. Päihäniemessä olisi tarkoitus maalata rakennuksia parempaan kuntoon.

—Tämä on tällainen SaiPan yhteiskuntavastuuprojekti. Olemme suorittaneet sen ekologisesti ja luontoa kunnioittaen, Nikkinen tiivistää.

Urakka on fyysisesti raskas, mutta varsinkin henkisesti. Idea reissusta on lähtöisin SaiPan valmennusjohdolta, mutta Nikkinen kokeneena erämiehenä toteutti sen.

—Olen kuvaillut retkeä hemmetin pitkäksi vaihdoksi, joka on pakko vetää loppuun saakka. On ollut hieno nähdä, miten jätkät ovat ottaneet kaiken vastaan.

Reissu on tarkoin suunniteltu. Huoltoauto seisoo Päihäniemessä parkissa. Etelä-Suomen meripelastusyhdistys on ollut valvomassa taivalta. Kaikki on otettu ruoka-allergioista lähtien huomioon.

—Tämä on joukkueurheilijalle toisenlainen kokemus. Ensi kaudella jaksaa varmasti saada puoli minuuttia itsestään kaikki irti, jos tämän laittaa vaakakuppiin, Nikkinen vertailee.

PERJANTAINA on edessä vielä vajaan 20 kilometrin soutu Lappeenrantaan. Jos ei kaikkea, niin todella paljon on otettu miehistä irti. Huumori ei ole kuitenkaan loppunut kokonaan.

—Kukaan ei ole kitissyt reissun aikana. Se on ollut aika hienoa. Kaikkia on varmasti ketuttanut, mutta kaikki ovat myöskin tiedostaneet, että vain soutamalla pääsemme perille, Tomi Leivo kuvailee.

Leivon kanssa eri veneessä ollut Piitulainen kertoo, että huulenheitto loppui ensimmäisen viidentoista kilometrin jälkeen.

—Siitä se nopeasti lannistui. Välillä kuului kymmenen peräkkäisen voimasanan sarjoja, mutta ei kukaan airoja sentään ruvennut paiskimaan.

Sen paremmin Leivo kuin Piitulainen ei vielä luonnollisesti osannut arvioida reissun antia tarkemmin.

—Kyllä tämä varmasti yhtenäistää joukkuetta, Leivo arvelee. Piitulaisen analyysissa fyysiset oireet nousevat esiin.

—Ainakin tuli rakot käteen, hän heittää hymyillen.

Kirjoittaja:
Tuomo Reponen