Suomen kovapalkkaisin maakuntajohtaja

Maakuntajohtaja. Matti Viialaisen palkaksi on tulossa 9 750 euroa. Lisäksi hän saa auto- tai asuntoedun.

Timo Laitakari

Anni Leisma

Maakunnan vaihdos tuo Matti Viialaiselle reilun kahden tonnin palkankorotuksen. Etelä-Karjalan maakuntajohtajaksi nousevan Viialaisen palkkapyyntö oli 9 750 euroa ja sen päälle auto- tai asuntoetu. Nyt Etelä-Savon maakuntajohtajana hänen palkkansa on 8 331 euroa.

Maakuntahallituksen puheenjohtaja Jukka Kopra (kok.) vahvistaa, että palkkapyyntö on menossa läpi ja hallituksessa Viialaisen palkka on sovittu tämän suuruiseksi. Kun auto- tai asuntoedun arvo on noin 800 euroa, hänen verotettava tulonsa nousee 10 550 euroon.

Kopra myöntää, että palkka on hyvä. Toisaalta hän odottaa, että rahalle saadaan myös vastinetta.

-Viialaiselta odotetaan ykkösluokan suoritusta ja ykkösluokan tuloksia. Miehellä on nyt näytön paikka.

Viialaisen valinta päätetään lopullisesti maakuntavaltuustossa juhannuksen jälkeisenä maanantaina. Maakuntahallitus esittää yksimielisesti Viialaista, jonka on määrä aloittaa työnsä 1. joulukuuta.

Etelä-Karjalan nykyisen maakuntajohtajan Timo Puttosen verotettava tulo on 8 938 euroa. Tästä vajaat 900 euroa on autoetua.

Suomen maakuntajohtajista tällä hetkellä ainoa yli 10 000 euron ansiolle pääsevä on puolen miljoonan asukkaan Pirkanmaan pomo Esa Halme.

Palkkahaitarin alaääniä soittelee Kainuun Pentti Malinen 7 500 euron tuloilla. Maakuntajohtajan keskipalkka on vähän alle 9 000 euroa.

Rahapalkan lisäksi maakuntajohtajien luontaisetuihin kuuluu lähes aina matkapuhelin. Edun verotusarvo on 20 euroa kuussa. Auto- ja asuntoedut ovat harvinaisia. Tällä hetkellä Etelä-Karjalan Puttonen on ainoa, jolla on autoetu. Asuntoetua ei ole kenelläkään.

Viialaisesta ei tule Etelä-Karjalan kovapalkkaisinta virkamiestä, sillä kaupunginjohtajat menevät edelle.

Lappeenrannan kaupunginjohtajan Kimmo Jarvan kokonaispalkka on 12 214 euroa, joka sisältää noin tuhannen euron autoedun. Apulaiskaupunginjohtaja Kari Korkiakosken rahapalkka on 9 719 euroa; auto- ja puhelinedun jälkeen verotettava tulo on 10 724 euroa.

Imatran kaupunginjohtaja Pertti Lintusen palkka on 9 667 euroa ja verotettava tulo auto- ja puhelinedun kanssa 10 732 euroa.

Kirjoittaja:
Timo Laitkari, Anni Leisma