Diagnoosi hampaista Mallu-autossa

EKSOTE. Uusi Mallu-auto lähtee liikenteeseen ensi tiistaina. Nyt sen kyydissä kulkee myös hammashoitaja ja syyhygienisti.

Kaisa Juntunen

Uuteen Mallu-autoon astuttuaan unohtaa olevansa kulkuneuvossa.

Keskellä pientä tilaa on hammashoitotuoli ja sen vieressä asiaan kuuluvia laitteita. Tuolin yläpuolella on hammaslääkärin vastaanotoilta tuttu tehokkaan näköinen lamppu.

Tuolin läheisyydessä on näyttöruutu, joka on osa uutta tekniikkaa. Mallussa on käytössä suukamera. Potilas voi katsoa kuvia siitä mikä on tilanne omassa suussa.

Tila on siisti ja kliinisen oloinen.

Rulokaappien taakse kätkeytyy monenlaisia hoitotarvikkeita. Autosta löytyy niin kylmäkaappi lääkeaineille kuin mikro työntekijöiden eväille.

Eksoten uusi pyörillä kulkeva klinikka lähtee liikenteeseen ensi tiistaina. Ensimmäisenä se parkkeeraa Lappeenrannan Mattilaan sekä Taipalsaaren Merenlahdelle.

Historian ensimmäiset hammashoitoasiakkaat astuvat Malluun seuraavan viikon tiistaina 11. kesäkuuta. He ovat uukuniemeläisiä vanhuksia, jotka asuvat palvelutalossa.

— Hammashoitaja ja suuhygienisti hyppäävät kyytiin Parikkalasta, kertoo koordinaattori Marika Wikström-Koikkalainen Eksoten Mallu kylillä -hankkeesta.

Hammashoitaja ja suuhygienisti tekevät Mallun asiakkaille suun ja hampaiden terveystarkastuksen sekä arvioivat hoidontarpeen. Jos tilanne vaatii, potilaalle varataan aika hammaslääkärille.

Hammashoidon työpari antaa ravintoneuvontaa ja opastaa hampaiden hoitoon. On mahdollisuus fluorikäsittelyyn sekä hammaskiven ja värjäytymien poistoon.

— Hammashoitoon pitää varata etukäteen aika. Sairaanhoitajallekin olisi hyvä varata aika, mutta ketään emme käännytä pois.

Suun terveydenhuollon palvelut ovat maksullisia.

Kuljettaja Risto Gardemeister uskoo, että uusiutunut Mallu tulee herättämään entistä enemmän huomiota missä ikinä liikkuukaan. Sen verran räväkät kuvat koristavat Mallun kylkiä. Kuvat myös kertovat mitä Mallu tarjoaa.

Vuodesta 2010 saakka palvellut vanha Mallu-auto lopettaa. Eksotella vuokralla ollut matkailuauto palaa hoitoalalta muihin hommiin.

Uusi Mallu on saksalainen Merzedes Benz Sprinter –pakettiauto.

Mallu liikenteessä

Eksoten uusi klinikka-auto Mallu starttaa ensi tiistaina 4.6.

Heinäkuussa Mallu liikkuu markkinointikierroksella erilaisissa tapahtumissa.

Elokuun puolessa välissä Mallu jatkaa taas normaalia kiertelyä.

Mallu liikkuu enimmäkseen Etelä-Karjalan haja-asutusalueella, mutta myös muutamissa Lappeenrannan lähiöissä.

Viime vuonna Mallussa kävi 1 150 asiakasta.

Kävijöistä 75 prosenttia oli yli 65-vuotiaita.

Mitä Mallu tarjoaa?

Sairaanhoitajan palveluja: mm. rokotuksia, verenpaineenmittausta ja laboratorio-pikakokeita.

Suuhygienistin ja hammashoitajan palveluja: mm. tarkastuksia ja hammaskiven poistoa.

Apuvälineiden kuljetusta selvitetään (esim. kainalosauvojen palautus sairaalaan).

Konsultaatiota ja keskustelua sosiaaliasioissa

Miksi Eksote satsaa Mallu-autoon?

Eksote kamppailee talousvaikeuksien kanssa. Samaan aikaan se on valmis satsaamaan Mallu-autoon.

Toimitusjohtaja Pentti Itkosen mukaan Mallu-auto on osa suurta logistista muutosta, siksi siihen panostetaan.

— Liikkuva palvelu ei ole yksinään mikään ratkaisu. Meidän täytyy alkaa muuttaa koko logistista systeemiä.

— Me olemme ajattaneet ihmisiä kotoa sairaalaan ja sairaalasta kotiin. Ei ole järkevää maksaa matkustamisesta ja karsia samalla hoidosta, sanoo Itkonen.

Tulevaan logistiseen systeemiin kuuluu se, että haja-asutusalueiden asukkaiden taksikyytejä sairaalaan ja terveyskeskuksiin pyritään yhdistämään. Ihmisiä pyritään saamaan samaan autoon eikä niin, että jokainen ajelee yksinään.

— Ajanvarausjärjestelmä ja logistinen järjestelmä tullaan yhdistämään. Kun kuljetusta tarvitseva henkilö varaa ajan sairaalaan, hän saa sen siihen aikaan, kun kyytikin on tarjolla, Itkonen havainnollistaa.

Eksotessa tullaan tarkastelemaan miten vammaisten kyytioikeutta voitaisiin muuttaa logistisesti järkevämmäksi. Kimppakyytejä on suunnitteilla heillekin.

Uuteen ajatteluun kuuluu ensihoitajien ja ensihoitovälineistön hyödyntäminen entistä enemmän haja-asutusalueiden terveydenhuollossa.

— Haja-asutusalueella on iso määrä ensihoidon kalustoa ja hyvin koulutettua henkilökuntaa, Itkonen painottaa.

Itkonen sanoo, että Eksoten rahoja säästyy miljoonia, kunhan logistiset kuviot saadaan kuntoon.

Suomessa ainutlaatuinen Mallu-auto on herättänyt myös sijoittajien kiinnostuksen. Eksote sai tarjouksen Care Wheels -yhtiöltä, mutta ei tarttunut siihen.

— Care Wheelsillä ei ollut alan osaamista, vaan he etsivät kumppania, jolla sitä on. He olivat liikkeellä sijoitusmielessä, Itkonen sanoo.

Itkosesta on tärkeämpää miettiä yhdessä Lappeenrannan teknillisen yliopiston kanssa kuinka Mallu-auton palveluja pystytään monipuolistamaan ja kehittämään entisestään. Mallun konseptin kehittämistä jatketaan parhaillaan Mallu kylillä 2  –hankkeessa.|

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen