Erilaiset naapurit

Lappeenranta. Kahvila-konditoria ja rokkibaari elävöittävät Valtakatua vierekkäin sulassa sovussa.

Petteri Värtö

Eeva Halinen haukkaa makeaa piirakkaa kahvila-konditoria Aleksanterin aurinkoisella terassilla Lappeenrannassa. Kymmenen askeleen päässä Juha Syrjäläinen suojautuu iltapäivän paahteelta ravintola Lucky Monkeysin viileissä sisätiloissa. Halinen ja Syrjäläinen istuvat yhtä aikaa samassa osoitteessa, mutta toisistaan poikkeavissa maailmoissa.

Aleksanteri on lounasruokaa ja retroleivoksia tarjoileva vintagekahvila, Lucky Monkeys puolestaan halpojen tuoppien ja paikallisen musiikkiskenen anniskelusta tunnettu baari.

— En ole käynyt tuossa naapurissa, kun ei ole tullut mieleen. Onko se nuorisopaikka? Täällä käyn, koska leivokset ovat hyviä ja koska paikka on viihtyisä, Halinen kertoo.

— Edulliset hinnat ja omat tuttavat vetävät tänne. Tarkoitus on ollut tutustua ihan mielenkiinnosta myös naapurin tarjontaan, mutta en ole vielä ehtinyt, Syrjäläinen sanoo.

Yrittäjä Sinikka Ikävalkon ja kumppaneiden Aleksanteri avasi Valtakadulla helmikuussa. Ikävalko kertoo osakkaiden katselleen ympäristöä ja todenneen, että paikka on hyvä ja että kahvila olisi kiva lisä kadulla. Erityisesti terassikaudella kahvilan kukkavaasit ja köydellä erotettu alue tuntuvat pomppaavan irti lähistön harmaan, metallin ja mustan sävyistä.

— Paikat sopivat hyvin vierekkäin, ja niissä on aina porukkaa. Työskentelemme lähellä ja käymme täällä, koska liikenne on rauhallisempaa kuin esimerkiksi Green Applen luona. Mitä pitemmälle kunnostettua Valtakatua on tällaisia paikkoja, sitä paremmin ihmiset liikkuvat täällä, Bogdan Kuznetsov ja Lasse Rissanen sanailevat lounasruokansa lomasta.

Nuoret miehet käyvät säännöllisesti sekä Aleksanterissa että Lucky Monkeysissä ja harmittelevat, että ruokaravintolat vähän edempänä Valtakadulla eivät ole kestäneet pystyssä.

Erilaiset naapurukset kuuluvat kaupunkimaiseen elämäntapaan nimbyilyn sijasta. Lappeenrannassa kahvilan ja ravintolan rinnakkainen elo on aiemmin tuttua Kauppakadulta, jossa Teerenpelillä ja Violetilla on yritysten perustamisesta lähtien ollut yhteinen terassikin. Lucky Monkeysin ravintolapäällikkö Kaisa Pesu pitää vierekkäin oloa ”ehdottomana plussana”.

— Meillä ei ole ruokaa tarjolla, mutta voimme aina neuvoa sitä haluavat naapuriin. Itsekin olen hakenut kahvilasta useita kertoja aamupalan ja eväät mukaan töihin, Pesu kertoo.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö