Ei paska vaan hito hyvä kaupunki

Lappeenranta. Arttu Muukkonen ja Samu Koskinen painavat kotikaupunkinsa parhaimmat asiat t-paitoihin, paperiin, ruokalappuun, tiskirättiin, stringeihin, koska rakastavat Lappeenrantaa.

Liisa Kukkola

Arttu Muukkosen ja Samu Koskisen Lappeenranta-rakkaus on saanut käsinkosketeltavan muodon.

Tammikuussa Alpeilla rinnettä ylös kiivetessään Muukkonen tajusi, ettei SaiPan logolla varustetun t-paidan lisäksi ole olemassa sellaista Lappeenranta-aiheista t-paitaa, jota kehtaisi itsekin pitää.

Muukkonen soitti siltä istumalta Koskiselle, ja nyt niitä on.

Maailman pienimmän vaatekaupan eli Pusupuiston kioskin ikkunassa on todistus, että tässä paikassa myydään Hito hyvä?-tuotteita: aluksi kolmenlaisia Lappeenranta-t-paitoja ja myöhemmin kesällä muun muassa vety-tiskirättejä, vety-ruokalappuja ja vety-stringejä.

Tuotteille on kioskissa varattu oma brändialue.

Hito hyvä on paitsi Muukkosen ja Koskisen suunnittelutoimiston, nettisivujen ja Facebook-sivuston nimi, myös heidän mallistonsa läpitunkeva teema. Termi kuvaa heidän mielestään Lappeenrantaa, kummankin miehen kotikaupunkia.

Mie Love Lpr -paidat tai Koskisen piirtämä, tyylitelty vetykuva ruokalapussa eivät ole Muukkoselle ja Koskiselle vitsi, ei edes ironinen sellainen. Ne ovat silkkaa kotiseuturakkautta ja -ylpeyttä, joka on syntynyt, kun miehet muualla asuessaan ovat tajunneet kotikaupunkinsa arvon.

-Lappeenranta on hito hyvä kaupunki. Täällä on kolme golfkenttää ja seitsemän kauppakeskusta ja yliopisto. Aika moni menee hiljaiseksi, kun sanoo, että täällä on 70?000 asukasta, Muukkonen sanoo.

-Kun olin pari kesää poissa, tajusin miten mieletön tää kaupunki on, hän jatkaa.

Aluksi tarkoitus oli painattaa vain t-paitoja, mutta sittemmin kotiseuturakkaus on lähtenyt pahasti lapasesta. Tuotteiden lisäksi on tulossa tapahtumia.

-Kaikki ovat jo unohtaneet humppafestivaalit, siksi aiomme järjestää kesällä satamassa humppatanssikoulun nuorille. Ja Myllysaaressa on heinäkuussa uimahyppykilpailu, jossa etsitään norppamaisinta uimahyppyä. Etsimme myös urheilijaa, jota voisimme sponsoroida. Haaveessa olisi saada pingiksen pelaaja, Muukkonen kertoo.

Norppa on muutenkin kuvissa mukana. Muukkosen ja Koskisen ideointi on tuottanut erilaisia lappeenrantalaisia norppatyyppejä kuten Kirkkopuiston käpisijän ja Vaparin bemukuskin.

Niitä voi tägätä esimerkiksi Facebook-kavereitaan tai kenties lähettää juuri tälle tyypille hänen kuvallaan varustetun postikortin.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola