Etelä-Karjalan työttömyydessä huimat erot

Työttömyys. Parhaiten työllistyvien asuinalueella työttömyys on alle viisi prosenttia. Toisaalla useampi kuin joka neljäs työikäinen on työtä vailla.

Etti Kantola

Työttömyys vaihtelee Etelä-Karjalan asuinalueilla alle viidestä lähes 30 prosenttiin. Kun maakunta pilkotaan postinumeroalueiden kokoisiin palasiin, käy ilmi, että useilla alueilla todellisuus on toisenlainen kuin työttömyystilastot äkkiseltään antavat ymmärtää.

Koko maakunnan työttömyysaste on ollut viime aikoina 13—14 prosenttia. Se tarkoittaa, että työikäiseen työvoimaan kuuluvista ihmisistä noin joka kymmenes on työttömänä. Lappeenrannan ja Imatran työttömyysaste on lähellä koko maakunnan lukua.

Kun tarkastellaan pienempiä alueita, useammalla kuin joka neljännellä alueella työttömyysaste on alle 10 prosenttia tai yli 20 prosenttia.

Parhaiten menee Lappeenrannan Rapattilassa. Postinumeroaluekohtaisen tilastoinnin tuoreimpana ajankohtana puolitoista vuotta sitten Rapattilassa oli vain kolme työtöntä työikäistä. Pienen alueen työttömyysprosentti jäi 4,5:een.

Savitaipaleen Pettilässä taas vastaava luku oli 29,2 prosenttia. Vähäväkisellä alueella työttömiä työikäisiä oli vain 20 vähemmän kuin työssä olevia. Korkea työttömyys on monen muunkin maaseutumaisen alueen ongelma. Lähes yhtä suuri osa oli työttömänä Parikkalan Saarella ja Uukuniemellä.

Toisaalta taas yhtä lailla maaseutumaisella alueella esimerkiksi Puumalan Hurissalossa työttömyysaste oli vain seitsemän.

Työttömyys vaihtelee rajusti samojen kuntien ja hyvien lyhyidenkin välimatkojen sisällä. Esimerkiksi Lappeenrannassa Kaukaan ja Tirilän suunnalla työttömyysaste on kymmenkunta prosenttiyksikköä korkeampi kuin kaupungin keskustassa. Vielä enemmän työttömiä on Voisalmessa.

Ruokolahdella sijaitsevat lähellä toisiaan alle seitsemän prosentin työttömyyden Salosaari ja yli 20 prosentin Kaiturinpää.

Lappeenrannan ja Imatran rajallakin on muutos työttömyydessä. Rauhassa työttömyys on alle kymmenen prosenttia, lähellä Imatran puolella taas Mansikkala-Tuulikallio-alueella 16.

Lähekkäin sijaitsevien asuinalueiden kovin erilaiset luvut kertovat asuinalueiden erilaisesta kehityksestä ja jakaantumisesta hyvin ja huonosti toimeentulevien alueiksi.

Työttömyysluvut perustuvat Helsingin Sanomien lähiöselvityksen avoimena datana julkaistuihin taustatietoihin. Tietojen lähde on Tilastokeskus.

Työttömyysaste

Työttömyysaste on työttömien prosenttiosuus saman ikäisestä työvoimasta eli työllisistä ja työttömistä. Koko väestön työttömyysaste lasketaan 15—74-vuotiaiden työttömien prosenttiosuutena samanikäisestä työvoimasta.

9,7

on koko maan postinumeroalueiden yhteinen työttömyysaste.

Kirjoittaja:
Etti Kantola