Kaupunki hakee LIAlta 120 000 euron saatavia

Lappeenranta. Summa koostuu vuokrista ja liiketoimintakaupan kauppahinnasta. Yhtiön nimi vaihtui International Airport Services Ltd:ksi.

TIMO LAITAKARI

Lappeenrannan kaupunki hakee lentopalveluyritykseltä lähes 120 000 euron saatavia. Kaupunki valmistelee kahta haastehakemuksesta, joilla se hakee Oy International Airport Services IAS Ltd:lta saamatta jääneitä vuokria ja liiketoimintakaupan maksuja oikeusteitse.

IAS vaihtoi huhtikuussa nimeä. Aiemmin se tunnettiin nimellä Lappeenranta International Airport Oy eli LIA.

Vuokrarästit koskevat Lappeenrannan lentokentän konesuojarakennusta eli niin sanottu hangaarihallia. Yhtiö vuokrasi hallin kaupungin yritystilayhtiöltä kaksi vuotta sitten.

Viime kesän jälkeen yhtiö on jättänyt vuokria, vesi- ja sähkölaskuja sekä muita velvoitteita maksamatta yli 56 000 eurolla. Vuokrasopimus päättyi viime maaliskuussa.

Lisäksi kaupunki valmistelee haastehakemusta syksyllä 2010 tehdyn liiketoimintakaupan maksuista. Syyskuussa 2010 LIA osti Lappeenrannan kaupungin tytäryhtiöksi ajautuneen Fly Lappeenranta Oy:n liiketoiminnot.

Kesällä 2011 kaupunki ja LIA sopivat kauppahinnan kohtuullistamisesta noin 70 000 euroon, mutta yhtiö on jättänyt tästä pääosan maksamatta. Tammikuussa 2012 osapuolet sopivat kymmenen kuukauden maksuohjelmasta, josta LIA lopulta maksoi vain kaksi ensimmäistä erää eli 14 000 euroa.

Nyt kaupungin pääosin omistama Fly Lappeenranta aikoo periä saamatta jäänyttä 56 000:tta euroa ja sen korkoja LIAlta oikeudessa.

Lappeenrannan kaupunginhallituksen konsernijaosto hyväksyi maanantaina molemmat perintäaikeet.

LIAn perustivat liikemiehet Kai Paananen, Saku Hyttinen ja Juha-Pekka Paananen 2010. Yhtiö osti Fly Lappeenranta Oy:n liiketoiminnot, ja sen tarkoitus oli ryhtyä hoitamaan Lappeenrannan lentoaseman kaupallisia palveluita.

Liiketoiminta ei sujunut niin kuin suunniteltiin. LIAn edustajat ovat syyttäneet tästä lentokentän omistavaa valtiollista Finaviaa, joka pikkuhiljaa siirsi toimintojen hoidon itselleen. LIAn toiminta kentällä päättyi maaliskuussa 2012.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari