Korsu keskellä kaupunginosaa

Salpalinja. Skinnarilan bunkkeri palautuu sotakäyttöön tarvittaessa.

Petteri Värtö

Tästä ei niin vain mennä läpi! Esa Parkko seisoo 10 senttiä paksun teräsoven edessä Skinnarilassa. Onneksi Lappeenrannan Teekkarireserviläisten puheenjohtajalla on avaimet mukanaan.

Ovesta astuu metrejä maan alle, toisen maailmasodan korsumaisemaan. Stereoissa jylisee sota, seinillä on karttoja. Ilma tuoksuu kostealle, ja Parkko siivoaa pullon leikattua konjakkia pöydältä.

— Kerhotoimintamme elpyi keväällä, ja tavoitteena on saada bunkkeriin illanviettoja ja muuta toimintaa. Konemusiikkikerhon diskoilta täällä jo oli, seuraavaksi on siivoustalkoot, Parkko kertoo.

Punkkerimäellä Skinnarilassa sijaitseva betonibunkkeri kuuluu Salpalinjaan. Bunkkeriin mutkittelee juoksuhauta, sitä ympäröivät raskaat kivenlohkareet ja jykevät maastoutetut betonirakenteet.

Puolustusvoimat vuokrasi bunkkerin Lappeenrannan teknillisen yliopiston ylioppilaskunnalle 1990-luvun alussa. Myös muita Salpalinjan bunkkereita liisattiin yksityiseen käyttöön tuolloin, yksi maanviljelijän perunakellariksi, joku toinen kerrostalojen väestösuojaksi ja kolmas muuksi varastoksi. Lemin Iitiän hiekkakuopassa lojunut betonipallokorsu siirtyi ravintola Kippurasarven pihalle.

— Se on osa sotiin liittyviä nähtävyyksiä esittelevää Itsenäisyyden polkua. Vuokraa ei makseta, mutta se pitää siirtää takaisin, jos sodankäynti sitä edellyttää, yrittäjä Esko Hietaranta sanoo.

Bunkkerit siirtyivät puolustusvoimilta valtiovarainministeriölle 1990-luvulla, ja nyt Senaatti-kiinteistöt hallinnoi niitä. Vuokrakäytäntö on ennallaan: ne pitää palauttaa, jos isänmaan etu niin vaatii.

Skinnarilan konekiväärikorsu on remontoitu iltamakäyttöön. Sähköt on vedetty Loasilta, baaritiskin takana on Neuvostoliiton lippu ja konekivääriaukon vieressä on nykyaikainen kuivakäymälä.

— Bunkkeria käyttävät Teekkarireserviläiset ja Ylioppilaskunta, mutta muillakin on mahdollisuus päästä tänne. Olosuhteet on tehty sellaisiksi, että täällä voi olla pitempäänkin, Parkko kertoo.

Sota-ajan ohella Skinnarilan bunkkerissa voi verestää myös muistoja jo kadonneesta Lappeenrannasta. Osa korsun nykyisestä kalustosta on aiemmin ollut istuttavana vanhassa Patriassa.

Lisätietoja Skinnarilan Punkkerimäen korsun käytöstä Lappeenrannan teknillisen yliopiston ylioppilaskunnalta tai Teekkarireserviläisiltä.

Salpalinja

Suomen itärajan lähelle vuosina 1940—1941 ja 1944 rakennettu puolustuslinja.

Betonisia tai kallioon louhittuja linnoitteita kaikkiaan 728.

Tyypillisin linnoite konekivääri- ja majoituskorsu, joita oli noin 170.

Lappeenrannassa on yli 70 betonikorsua ja yli 40 pallokorsua.

Etelä-Karjalassa linnoitteita on lisäksi Lemillä, Luumäellä, Ruokolahdella ja Taipalsaarella.

Lisätietoa linnoitteista maakunnassa ja muualla googlettamalla hakusanalla salpalinja.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö