Maahanmuuttaja-alueet ovat omaleimaisia

Maahanmuutto. Etelä-Karjalan maahanmuuttaja-alueita on korkeakoulujen kulmilla ja keskellä maaseutua.

Etti Kantola

Vieraskielisten asukkaiden osuus ja työttömyys eivät seuraa toisiaan Etelä-Karjalan asuinalueilla.

Esimerkiksi maakunnan suurin ulkomaalaiskeskittymä Lappeenrannan Skinnarilan ympäristössä on työttömyysasteeltaan maakunnan keskitasoa.

Tilanne on sama monella muullakin ulkomaalaistaustaisten suosimalla alueella, kuten Lappeenrannan Kivisalmessa ja Nuijamaalla. Samoja työttömyyslukuja esiintyy myös alueilla, joilla vieraskielisiä ei asu juuri lainkaan.

Koko maakunnan työttömyysaste on ollut viime aikoina 13—14 prosenttia.

Vahvimmin perinteisen maahanmuuttajalähiön tunnusmerkkejä muistuttaa postinumeroalue 55510 Imatran Sienimäellä. Siellä sekä vieraskielisten osuus että työttömyys ovat selvästi keskiarvoa korkeampia.

Alueella lähes joka kymmenes asukas puhuu äidinkielenään vierasta kieltä, ja työttömänä on useampi kuin joka viides työikäisistä. Myös koulutusaste on keskimäärin matala.

Lappeenrannassa vieraskielisten keskittymät eivät vaikuta syrjäytyneiden tai syrjäytymisvaarassa olevien alueilta. Omakotitalot ja järvenrantamaisemat kuuluvat katukuvaan. Satunnaiselle kulkijalle ulkomaalaistaustaisten suuri osuus ei välttämättä edes näy.

Suurimman ulkomaalaiskeskittymän alueella Skinnarilassa sijaitsevat yliopisto ja ammattikorkeakoulu, jotka ovat tuoneet paljon koulutettuja ja kielitaitoisia ulkomaalaisia.

Maaseutumainen Nuijamaa on poikkeuksellinen ympäristö ulkomaalaisten suosimaksi alueeksi. Rajaliikenteen halkoma seutu on monen venäläisen koti. Konnunsuon vastaanottokeskus ei lukuja selitä, sillä se sijaitsee toisella postinumeroalueella, ja tilastossa näkyvät vain vakituisesti Suomessa asuvat.

Vieraskielisten osuus ei ole millään Etelä-Karjalan alueella erityisen suuri.

Maakunnan mittakaavassa ulkomaalaisia on paljon, jos vieraskielisten osuus ylittää 10 prosenttia väestöstä.

Valtakunnallisesti suurimmat luvut ovat lähes 30 prosenttia. Myös näillä alueilla maahanmuuttajien määrä jää tutkijoiden mukaan alle tason, joka uhkaisi johtaa levottomuuksiin.

Luvut perustuvat Helsingin Sanomien lähiöselvityksen avoimena datana julkaistuihin taustatietoihin. Tietojen lähde on Tilastokeskus.

Koko maan postinumeroalueiden keskimääräinen vieraskielisten osuus on 4,7 prosenttia.

Kirjoittaja:
Etti Kantola